Honolulu Strangler

 
 

Honolulu Strangler även kallad The Honolulu Rapist är Hawaii´s första kända seriemördare. 1985 till 1986 mördades fem kvinnor i Honolulu. 

Det första offret var Vicki Gail Purdy. 29 maj 1985 skulle Vicki och ett par vänner gå på en nattklubb i Waikīkī. Hon skulle möta upp hennes vänner men hon kom aldrig fram till de. Hon sågs senast av en taxichaufför som körde henne till ett hotell omkring klockan 24:00. Man tror hon skulle hämta hennes bil som stod parkerad som fanns på hotelles parkeringsplats.  Nästa dag hittade man hennes kropp, händerna var bundna bakom ryggen och hon hade blivit våldagen och strypt. Polisen förhörde hennes man Gary och han trodde att hennes jobb (hon jobbade i en filmbutik) kunde ha något med hennes död att göra, då två kvinnor blivit knivhuggna till döds där ett år tidigare.

Det andra offret var Regina Sakamoto. Hon skulle till skolan som vanligt den 14 januari 1986, men denna dag hade hon försovigt sig och missat bussen som hon brukade ta. Regina ringde hennes pojkvän 07:15 och berättade att hon skulle bli sen. Det var det sista man hörde ifrån Regina i livet. Dagen efter hittades hennes kropp, även hennes händer var bundna bakom ryggen och hon hade blivit våldtagen och strypt. Detta fall gjorde att polisen började misstänka att det var samma gärningsman.

Det tredje offret var Denise Hughes, hon arbetade som en sekreterare för ett telefonsbolag. Denise dök aldrig upp på hennes arbetsplats den 30 januari, och hennes kropp hittades 1 februari av tre fiskare. Även hon hade fått sina händer bakbundna och blivit våldagen och strypt. Den 5 februari fastslog polisen att de hade med en seriemördare att göra.

Det fjärde offret var Louise Medeiros. Hon försvann den 26 mars efter hon besökt hennes familj. Hennes kropp hittades 2 april av några vägarbetare. Även Louise hade blivit mördad på samma sätt som de andra offerna.

Det femte och sista offret var Linda Pesce. Enligt hennes rumskompis skulle hon gå och jobba kväll den 29 april. Den 30 april anmälde hennes rumskompis henne som saknad. Man fann hennes kropp den 3 maj. Även Linda hade blivit utsatt för samma hemskheter som de andra kvinnorna.

Polisen i Honolulu skaffade en extra grupp på tjugosju personer som skulle specialisera sig på att fånga gärningsmannen. De tog hjälp av bland annat FBI. De kom fram till att mördaren troligtvis bodde eller jobbade i närheten där morden begicks.

Det fanns en misstänkt men det fanns inga tillräckliga bevis för att döma honom för morden. Polisen gick ut i media och sa att det fanns en belöning på $ 25,000 till den som kunde ge information att mördaren greps. Polisen fortsatte att hålla koll på den misstänkte och efter ungefär två månader hörde en kvinna av sig och berättade att hon såg Linda med en vit man man som hon kunde peka ut. Hon ville inte vara ett vittne då hon trodde att gärningsmannen sett henne.

Inga fler mord skedde och den misstänkte flydde till fastlandet och fallet lades på is.

2005 dog den misstänkte i Kalifornien.