Timothy Krajcir


Timothy Krajcir
(född 28 november 1944) är en amerikansk seriemördare. Som erkänt mord på nio kvinnor i Missouri, Illinois och Pennsylvania.

Timothy spenderade större delen av hans vuxna liv bakom galler, han satt inne för sexualbrott. Han åkte fast första gången 1964 för en våldtäkt. Timothy friades ifrån fängelset i slutet av sjuttiotalet men åkte fast och fängslades åttiotvå igen (då han åkte dit för våldtäkt och mord).

Morden
När Timothy var ute från fängelset åkte han runt i olika delstater och bröt sig i kvinnors hem och väntade tills de kom hem, därefter attackerade han dom. Många av hans offer band han i sängen och mördade medans de andra kidnappades och transporterades över statsgränserna innan de mördades. Han tvingade även kvinnorna utföra sexuella handlingar innan han tillslut sköt de i huvudet (några hade även blivit knivhuggna). På den tiden var inte DNA tekniken så bra som den var idag så polisen hade svårt att hitta någon misstänkt och bevis.

Rättegång och domen
Den 29 augusti 2007 lyckades polisen binda Timothy till ett mord (tack vare förbättrad DNA teknik) och de förhörde honom. Timothy dömdes 10 december 2007 till 40 års fängelse för fyra mord och tre våldtäkter.

I januari 2008 erkände Timothy sig skyldig till ett till mord och dömdes ytterligare till 40 års fängelse. Och i april erkände han sig även skyldig till tre mord, ett rån och sju sexuella övergrepp. De anhöriga till offren gjorde en förhandling om erkännande och detta gjorde att dödsstaffet togs bort.. När Timothy fick domen sa han "I don't know if I could have been so generous if I were in the same situation. Thank you for sparing my life."

Han sitter idag på ett fängelse i Illinois.

Offerna
Deborah Sheppard
Mary Parsh
Brenda Parsh
Sheila Cole
Virginia Lee
Witte Myrten Rupp
Joyce Tharp
Mildred Wallace
Margie Ring


Filmtips 121

Citadel är en skräckfilm från 2012.

Handling: Tommy Crowley är en ung pappa som lider av kronisk torgskräck sedan hans fru blev brutalt överfallen av ett gäng galna, förvildade barn. Han bor i den förfallna förorten Edenstown, där han plötsligt blir terroriserad av samma gäng som den här gången verkar vara ute efter hans unga dotter. För att lösa mysteriet kring de maskerade barnen måste han ge sig till det ställe han fruktar mest - det övergivna tornet känt som
Citadel.


Marybeth TinningMarybeth Tinning
(född 11 september 1942) är en amerikansk mördare.

Marybeth föddes i en liten stad i USA. Hon försökte som ung ta livet av sig flera gånger men misslyckades. Åren gick och hon tog mest lågbetalade jobb. Hon tröttnade på dessa arbeten och pluggade till sjuksköterska. 1963 träffade hon Joe Tinning, de gifte sig 1965.

Paret fick tillsamans nio barn (Jennifer, Joseph JR, Barbara, Timothy, Nathan, Mary Frances, Jonathan, Michael och Tammi Lynne). Alla barnen dog innan de fyllde fem år. De flesta dödsfallen beskrevs som plötslig spädbarnsdöd. Misstankarna riktades emot Martybeth då hon alltid var ensam med barnen då de dog.

Den 4 februari 1986 kallades Marybeth in till ett förhör, hon erkände att hon kvävt Tami Lynne, Nathan och Timothy med en kudde. Men de andra barnen nekade hon till att vara inblandad i deras död. Marybeth dömdes 1 oktober 1987 till tjugo år till livstids fängelse. 2007 ansökte Marybeth om villkorlig frigivning hon sa i rätten "I have to be honest, and the only thing that I can tell you is that I know that my daughter is dead. I live with it every day," she continued, "I have no recollection and I can't believe that I harmed her. I can't say any more than that.". Hennes ansökan avslogs.

2009 och 2011 ansökte hon återigen om villkorlig frigiving men nekades båda gångerna.

Jack Unterweger


Johann "Jack" Unterweger (född 16 augusti 1950 - död 29 juni 1994) var en österrikisk seriemördare. Som mördade elva, tolv prostituerade kvinnor. I media kallades han "Vienna Woods Killer".

Jack åkte in och ut ifrån fängelset som tonåring mest var det småbrott men engång anhöll han en prostituerad. 1966 till 1975 dömdes han sexton gånger mest för sexuella övergrepp, och han tillbringade nio år i fängelse. 1974 mördade Jack för första gången det var den arton åriga Margaret Schäfer. Han överföll Margaret och ströp henne med hennes bh. 1976 dömdes Jack till livstids fängelse utan chans till villkorlig frigiving på femton år.

I fängelset skrev Jack noveller, dikter, pjäser och även en självbiografi (Fegefeuer - eine Reise ins Zuchthaus). Han släpptes 23 maj 1990 då han suttit i femton år. När han frigavs var han med i några tv program för att diskutera rehabilitering för kriminella.

Efter frigivingen mördade han sex prostituerade i Österrike. 1991 anställdes han av en österrikisk tidning, han skulle få åka till Los Angeles för att skriva om brottslighet. Under sin tid i Los Angeles mördar han tre prostituerade (Shannon Exley, Irene Rodriguez och Sherri Ann Long). De tre kvinnorna hade misshandlas, utsatts för sexuella övergrepp och strypts med deras bh:ar. Samtidigt i Österrike hade man honom som misstänkt för de sex morden.

Tillslut hade polisen tillräckligt med bevis att det var han som var mördaren (både i Österrike och i Los Angeles). När poliserna åkte till hans bostad var han inte där. Man följde honom genom Europa, Kanada och USA innan han tillslut greps av FBI i Miami. Han överlämnades senare till Österrike. Där fann man honom skyldig till elva mord, han dömdes 29 juni 1994 till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning.

Den natten då han fått sin dom begick Jack självmord genom att hänga sig med ett rep gjort av skosnören i sin cell.


Beasts of Satan

Några av medlemmarna i sekten.

Beasts of Satan
kallades en grupp satanister i Italien som tillsammans mördade tre personer. Fallet chockade hela Italien.

Morden osv
Det första morden hände i januari 1998 i en skog nära Somma Lombardo (som är nordväst om Milano). Chiara Marino och hennes pojkvän Fabio Tollis lockades ut till skogen, därinne blev de slagna och knivhuggna. Tidigare på kvällen hade paret gått ut till en bar, men de återvände aldrig hem. Chiara och Fabio var vänner med mördarna som var Andrea Volpe, Nicola Sapone och Mario Maccione. Fabio försökte försvara sig och Chiara emot de så kallade vännerna men misslyckades. Efter de mördat paret grävde de en grav och la ner kropparna för att sedan dansa på graven. De skrattade och skrek " Now you're both zombies! Try to get out of this hole, if you dare!.

Polisen kontaktades då Chiara och Fabio aldrig kom hem, polisen drog en slutsats att paret rymt tillsammans. Men Fabios far då han började göra en egen utredning. Några timmar innan mordet hade Fabio och Chiara tvingats att ringa hem och säga att de inte skulle komma tillbaka. Pappan tyckte att sonen lät annorlunda/orolig på rösten. Tyvärr så var det redan försent. Pappan visste att både sonen och flickvännen blivit inblandade i satanism och ockultism. Han misstänkte att något inom satanism hade med deras försinnande att göra. När sedan det tredje mordet inträffade berättade pappan för polisen om hans iakttagelser och teorier. Och polisen upptäckte sekten.Det tredje mordet hände i januari 2004, då Andera Volpe skjuter sin före detta flickvän Mariangela Pezzotta för att sedan begrava henne levande. Hon begravdes i en växhus, inte långt ifrån Somma Lombardo där det första mordet skedde. Andera valde att mörda Mariangela då han ansåg att hon visste för mycket om sekten osv. Andera hörde sedan av sig till Nicola Sapone som kom till platsen. Nicola åkte sedan hem som inget hänt. Andera och hans nya flickvän hade planerat att dumpa Mariangelas bil i en närliggade flod men eftersom de var drogpåverkade krockade de innan och greps.

Polisen började förhöra Andera, hans flickvän hade berättade om morden och vart kropparna låg begravda. Flera sektmedlemar greps och förhördes. Sekten anklagades också för att ha pushat Andrea Bontade att begå självmord för att han vägrade hjälpa till mörda Fabio och Chiara.

Rättegången och domarna.
Den 22 februari 2005 dömdes Andera Volpe och Pietro Guerrieri till trettio till sexton års fängelse. Den tredje misstänkte Mario Maccione erkände morden men friades då han inte var lika delaktig i morden som de andra. Ytterligare fyra medlemmar (Paolo Leoni, Marco Zampollo, Eros Monterosso och Elisabetta Ballarin) dömdes till långa straff. Nicola Sapone som sägs vara ledaren i sekten fick livstids fängelse.

Offerna

Peter BryanPeter Bryan
(född 4 oktober 1969)
 är en engelsk seriemördare och även kannibal.

Peter föddes 1969, hans föräldrar var ifrån Barbados innan de flyttade till England. Peter var den yngsta av sju barn. Han hoppade av skolan när han var fjorton och började ta olika småjobb som t.e.x jobba i stall och så vidare. 1987 när han bodde i London så hamnde han i bråk med en annan inneboende då han skulle knuffa ner en person ifrån sjätte våningen. Personen kämpade emot och de slogs, Peter fick ett djupt sår i huvudet. Attacken ska ha hänt helt oprovocerat. 1994 erkände Peter mordet på tjugo åriga Nisha Sheth som slogs ihjäl med en hammre 1993.

Han sattes på ett psykiatriskt sjukhus i England (där fick han diagnosen paranoid schizofreni). I februari 2001 ansåg vårdpersonalen/hans läkare att han gjort framsteg med behandlingen. Det inleddes en rättegång om han skulle få komma ut i samhället igen (rättegången tog sex månader). Och det fick han. Under tiden så han var "ute" skulle Peter ha regelbunden kontakt med en psykiatriker och socialarbetare. 2002 flyttades han till ett vandrarhem och där fick han egna nycklar så han kunde komma och gå som han ville.

I oktober 2003 ansåg man att hans tillstånd fortfarande var bättre så man planerade att han skulle få ett mer "eget hem". Men hans "bra" tillstånd varade inte så länge till, 2004 anklagades han för att ha misshandlat en sexton årig flicka strax utanför vandrarhemmet. Han återvände till ett psykiatriskt sjukhus, men han frigavs ett tag efter och då mördade han sin vän Brian Cherry. Grannarna ringde polisen då de hörde skrik och skottlossning. När polisen kom till platsen så höll Peter på att steka den döda mannens hjärna i en stekpanna och de fann Brians styckade kropp i vardagsrummet. Brian hade blivit slagen tjugofyra gången i huvudet med en hammre.


Polisens beskrivning ifrån mordplatsen.

Peter återvände till ett psykiatriskt sjukhus medans han väntade på rättegången. Två månader senare då han fortfarande var häktad mördade han en annan patient Richard Loudwell. Peter berättade om han inte hade avbrutits hade han ätit upp Richards kropp.

Den 15 mars 2005 dömdes Peter Bryan till livstids fängelse. Han kommer aldrig att få villkorlig frigivning.

Falaka


Falaka
är en tortyrmetod som går till att man blir slagen med, batonger,spön eller käppar mot personens oskyddade fotsulor. Innan straffet börjar så sätter man fast personen i stockar eller så kan man bida fast personen, i vissa fall har även personer hängs upp och ner. Detta straff användes mest i Kina eller i Mellanöstern. Och straffet är effektivt då det tar lång tid innan fötterna läks. I Sverige har man använt Falaka två gånger, det ena av fallet var en femton årig kille som fick sina tår låsta och blev slagen under fotsulorna i ungefär två timmar. Femton åringen kunde inte gå på flera månader. Denna metod används än idag, men inte lika ofta dock.

Irina Gaidamachuk


Irina Gaidamachuk
(född 1972) är en rysk seriemördare. Hon mördade äldre kvinnor för att få pengar till vodka, då hon var alkoholist. Morden begicks 2002 till 2010. I media kallades Irina "Krasnoufimsk Wolf" och  "Raskolnikov in skirt".

Irina föddes i staden Nyagan och redan som ung blev hon beroende av alkohol. Senare flyttade hon till Krasnoufimsk och träffade en man som hon fick två barn tillsammans med, mannen vägrade att ge Irina pengar då han visste att hon skulle köpa alkohol. Detta ledde till att hon började mörda äldre försvarslösa kvinnor.

De flesta morden skedde i staden Krasnoufimsk, men det hände liknande mord i städerna Jekaterinburg, Serov, Achit och Druzhinino. En annan kvinna var misstänkt för de flesta andra morden i de andra städerna. Men i juni 2010 greps Irina och förhördes, hon erkände senare att hon slagit ihjäl omkring sjutton äldre kvinnor (i staden Krasnoufimsk) med en hammare eller med en yxa.

Hon sa till poliserna "I did it for money. I just wanted to be a normal mum, but I had a craving for drink".

I februari 2012 började rättegången och den 12 juni 2012 dömdes Irina till tjugo års fängelse.

Massakern på köpcentret i Alphen aan den Rijn


Den 9 april 2011 skedde en massaker i köpcentret i staden Alphen aan den Rijn som ligger i Nederländerna. Den tjugofyra åriga Tristan van der Vlis (född 1977) gick in på köpcentret och öppnade eld. Massakern blev den dödligaste i Nederländerna då sju personer (gärningsmannen är inräknad) dog och sjutton skadades.

Händelseförloppet osv
Massakern började redan utanför köpcentret då Tristian sköt en person på parkeringen. Därefter gick han in i köpcentret. Väl därinne sköt han omkring hundra skott och skadade och dödade flera innan han tog sitt eget liv. Polisen kom till platsen då massakern redan var avslutad. Gärningsmannen hade lämnat en lapp i hans bil och på den stod det att han lämnat sprängladdningar på tre gallerior i staden. Gallerierna tömdes på folk, dock fann man aldrig någon sprängladdning på platserna.


Tristan van der Vlis
Tristian bodde i en lägenhet i staden tillsammans med hans föräldrar. Enligt polisen var han med i en skytteförening och ägde tre/fem vapen (osäkert om han använde de under massakern). Tristian led av paranoid schizofreni, och flera gånger hade han försökt ta sitt liv men misslyckades. Detta gjorde att han hamnade på en sluten anstalt i tio dagar 2006. Han försökte även ta sitt liv två gånger under 2008.

Motivet till massakern är fortfarande oklart.

Efterspel
Flera tusen människor deltog i minnesgudstjänsten på köpcentret den 10 april. En kort tid efter massakern skrev en sjuttonårig på twitter att han tänkte göra en liknande massaker, men han tog bort detta senare och sa att det var ett skämt. Sedan dess har fyra personer gripits för att ha skrivit liknande hot på twitter.


Leisa Jones


Leisa Jones
(född 1978 - död 22 juli 2010) är en amerikansk massmördare som 2010 mördade hennes fyra barn.


Mordet
Morgonen den 22 juli 2010 brann det i familjens hus och därinne fann man Leisa och hennes tre barn (C.J Raymond 14 år, Brittney 10 år, Melonie 7 år) döda i hemmet. Den yngsta ungen Jermaine 2 år hade inte fått halsen uppskuren så han var vid liv när branden började, men han dog senare av rökförgiftning. Tre av barnen hade fått halsarna uppskurna med gammaldags rakkniv. Efter morden tände hon eld på huset för att sedan ta sitt eget liv (hon dog av röken). Polisen fann även en lapp som mamman skrivit, på lappen stod det "im sorry".

Polisen spekulerade att Leisa utförde morden av depression och despration. Psykiatriker som utrett fallet ser hennes gärning som ett bevis på psykisk ohälsa. Mamman ska även ha berättat för en vän att hon skulle/ville mörda hennes barn, men detta togs inte på allvar konstigt nog.


Filmtips 120

The Living Dead Girl är en skräckfilm från 1984.

Handling: Catherine väcks åter till liv när en mystisk kemisk substans råkar tippas på hennes grav. Till en början vet hon inte var hon skall ta vägen. Men när hon kommer till ett gammalt slott, ägt av hennes barndomsväninna Barbara, finner hon mening i sin mållösa tillvaro som levande död. Barbara börjar genast försörja för sin väninnas välmående, även om det enda som verkar göra Catherine nöjd är rikliga mängder friskt människoblod! Barbara skrider till verket med yxor och knivar.