Filmtips 127

The Abandoned är en skräckfilm från 2006.

Handling:
 40 år efter att ha bortlämnats ärver Marie sin ödsliga barndomsgård i Ryssland. Hon minns inget av tiden där, men byborna skyr den beryktade platsen som pesten och vill inte ha med främlingen att göra. Hon får dock hjälp av en mystisk guide som tycks veta saker om Maries ursprung. När natten faller på försvinner guiden spårlöst och hon blir ensam kvar i den fallfärdiga kåken, tills en man vid namn Nikolai dyker upp. Han är där av exakt samma anledning som Marie - för att leta upplysningar om sitt förflutna.


Mordet på Julie Ward

 
Julie Ward var en brittisk kvinna som var på besök i Kenya, hon var en naturfotograf. Den 6 september gick hon iväg själv för att fota, och det var sista gången någon såg henne i livet. Hennes brända och styckade kropp hittades den 13 september, då hennes vänner anmält henne saknad. Den första teorin var att hon blivit uppäten av lejon och att sedan blixten slagit ner i hennes kropp.

Julies far John Ward fick kämpa att övertala de kenyanska myndigheterna att hans dotter blivit mördad. Myndigheterna förstod senare att John hade rätt då det kommit upp bevis som kunde stärka hans påstående. En obduktion gjordes och rättsläkaren rapport berättade att hennes ben skurits av med hjälp av en vass kniv och inte av något djur.

 
Det var två rättegångar 1992 och 1998. Det fanns tre misstänkta för mordet, men ingen dömdes. John har lagt ner massa pengar på utredningen och gjort över hundra besök till Kenya, han har även klagat på den kenyanska regeringen för att försöka dölja mordet på Julie för att förhindra skador på turistindustrin. En före detta agent har erkänt att det stämmer, men det finns inga konkreta bevis på detta.

2009 åkte polisen John Yates, som är med i anti-terrorism truppen ner till Kenya, för att ta upp fallet igen. Nyckelvittnet i mordet, Valentine Ohuru Kodipo avled i december 2009. John Ward kämpar fortfarande med fallet och skriver samtidigt en bok.

Tre poliser jobbar idag med fallet.