Carl PanzramCarl Panzram
, född den 28 juni 1891, död 5 september 1930, var en amerikansk seriemördare, pyroman, inbrottsman och brottsling. Han är känd för sina bekännelser till sin enda vän, fångvaktaren Henry Lesser. I skriftlig- och muntlig detalj erkänner Panzram sig skyldig till 21 mord och till 1000 fall av sodomi mot män.

Barndom
Panzram föddes till fattiga Preussiska immigranter. Hans pappa hette Johann och mamman hette Matilda Panzram. De hade en farm nära Warren (som dock ligger i det angränsande countyt Marshall County) i Polk County, Minnesota och hade fem bröder och en syster. Bröderna brukade ständigt misshandla Panzram.

Panzram skickades 1903 till Minnesota State Training School, en reforminstitution för ungdomar. Strax innan han lämnade den använde han en enkel brandbomb för att förstöra en verkstad. Han gick sedan på två andra reforminstitutioner, Montana State Reform School och Immanuel Lutheran Church. På den första försökte han slå ihjäl en vakt med en bräda. På den andra försökte han döda en lärare med en pistol, men tappade greppet om den. Som yngre tonåring var han alkoholist och hamnade ofta i klammer med rättvisan; vanligtvis för stölder och inbrott. Han rymde hemifrån som 14-åring och påstod sig ha blivit gruppvåldtagen av ett gäng luffare. Han tjänstgjorde i armén ett tag, men arresterades för stöld och dömdes till tre års fängelse. Han började sedan resa bland olika stater och även till Skottland, England, Frankrike och Tyskland.

Mord
Panzram begick sina första kända mord sommaren 1920. Tidigare hade han gjort inbrott hos William Howard Tafts hus i New Haven och stulit en massa värdesaker, bland annat en .45 Colt pistol. Efter att han sålt bytet till hälare köpte han en båt och började resa på East River, där han gjorde inbrott i andra båtar och mördade män som han anställde. Han brukade droga dem, våldta dem, skjuta dem med pistolen han stal och sedan slänga deras kroppar överbord.

I sin självbiografi påstår han att han mördade tio män på tre veckor på det här sättet. Efter att han förlorade båten i en storm reste han till Afrika, där han fick jobb hos Sinclair Oil Company. I Luanda våldtog han en 11-12-årig pojke och slog ihjäl honom med en sten. Senare i Lobito anställde han sex män till en jaktexpedition. När de var ute på floden och krokodilerna dök upp sköt han ihjäl alla sex och slängde deras kroppar till dem. När han var tillbaka i Staterna våldtog och mördade han två pojkar till.

Hans båt

Döden
Han dömdes till döden för 21 mord. Carl vägrade att överklaga domen han fått. På väg till avrättningssalen så spottade Panzram bödeln i ansiktet och sade: "I wish all mankind had one neck so I could choke it!"

När han stod med snaran runt halsen och blev tillfrågad om han hade några sista ord före verkställande dom, yttrade Panzram: "Yes, hurry it up, you Hoosier bastard! I could hang ten men while you're fooling around!" Han blev 39 år.


UFO-relaterade filmer

The Thing
E.T.
Cocoon 1 & 2
Flight of the Navigator
Invaders from Mars
Rovdjuret 1 & 2
Batteries not included
Mac and Me
My Stepmother Is an Alien
They Live
Communion
Fire in the Sky
Body Snatchers
U.F.O.
Roswell
Independence Day
Mars Attacks!
The Arrival
Area 51
Kontakt
Men in Black 1 & 2
Arkiv X: Fight The Future
Sphere
The Second Arrival
The Astronaut's Wife
Signs
Visitors
The Forgotten
Världarnas krig
Alien Autopsy
The Invasion
The Fourth Kind
Skyline


Patrick MackayPatrick Mackay
(även känd som The Psychopth) född 25 September, år 1952 är en seriemördare som erkände mord på elva personer i England på mitten av 1970-talet.

Barndom
När Patrick var barn fick han utså mycket misshandel av hans alkoholiserade pappa Harold. När Patrick var tio år dog hans pappa av svagt hjärta samt komplikationer av alkoholism. Pappans sista ord till sonen var "remember to be good". Patrick hade svårt att acceptera att hans pappa dött och sa till sina vänner att han fortfarande levde osv. När Patrick blev äldre så led han av extrema vredesutbrott, han började ägna sig åt att plåga djur. Han började mobba yngre barn, stal från folk, han försökte också döda hens egen mamma och mostern och en yngre pojke. Han försökte även sätta eld på en kyrka. På grund av sådana incidenter hamnade Patrick på olika institutioner. När han var femtom fick han diagnosen psykopat av psykiatern Dr Leonard Carr.

Morden och domen
När han blev vuxen började han intressera sig för nazism. Han började även kalla sig själv för "Franklin Bollvolt The First". Han bodde i London och var ofta full eller påverkad av droger. 1973 var han hos hans mamma i Kent och blev vän med en präst vid namn Anthony Crean, fast de var vänner så bröt sig Patrick in i Anthonys hem och stal en check. Han arresteras och åtalas av polisen, han skulle betala tillbaka pengarna som han aldrig gjorde. Efter händelsen åkte han tillbaka till London.

Den 21 mars 1975 (då var han 22år) återvände Patrick hem till prästen för att döda honom. Han slog Anthony i huvudet med en yxa, sedan satt Patrick och tittade på medans Anthony förblödde. Han greps och misstänktes för flera andra mord. De flesta andra offern var äldre kvinnor som hade blivit strypta eller huggna till döds under rån. Patrick skröt och sa att han hade dödat elva personer.

Patrick dömdes för fem mord (för man inte fann några bevis för de andra morden) och i november 1975 dömdes han till livstids fängelse. Han sitter fortfarande i fängelset och kommer aldrig någonsin att komma ut.

Några hemsökta platser och ett populärt självmordsställe

Skrikande tunneln
Vid första anblicken skulle man inte kunna förvänta sig att denna majestätiska turistort, med sina dånande strömmar av vatten, skulle kunna vara spöklik. Men om man skulle gräva lite djupare i Niagarafallens omgivningar, kanske du snubblar över den så kallade "Skrikande tunneln", som ligger strax nordväst om Niagarafallen Ontario.

Tunneln byggdes av "Grand Trunk Railroad" i början av 1900-talet som en del av ett större järnvägsprojekt som aldrig blev färdigt. Det finns många varianter på sagan som ledde till legenden, men alla slutar med att en rädd ung flicka brändes till döds inne i tunneln. Det berättas: om man tänder en tändsticka på natten, kommer ljudet av en flickas skrik och att lågan kommer plötsligt att slockna.

  Några som åker till tunneln och filmar.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Raynham Hall
Detta hus på landet i östra England är hem till en av de mest berömda spök fotografierna genom tiderna. Bilden visar en mystisk vit figur, känd som "Little Brown Lady of Raynham", vid hallens trappa. Den bruna damen sägs vara Dorothy, hustru till en av husets ägare Charles Townsend.

Legenden säger att hon var inlåst i huset av sin rasande make efter att ha befunnits ha begått äktenskapsbrott, och var förbjuden att lämna ens för att se sina egna barn. I skymningen, sägs "Dolly" hemsöka Raynhams trappa, en uppenbarelse som tydligen fångades av tidningen "Country Life" fotograf i det berömda fotot från 1936

(Ja jag vet att jag redan har lagt upp info/bild om den bruna damen innan)

  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aokigahara, Japan
Denna täta skog i skuggan av berget Mt. Fuji är en av Japans mest skrämmande platser och har blivit känd som världens näst mest populära självmordsplats. I genomsnitt tar 30-100 personer per år sitt liv under de täta trädkronorna. Invånarna deltar i en årlig "människojakt" för att hitta lik. Myndigheter har till och satt upp flera skyltar i ett försök att övertyga självmordsbenägna människor att ompröva sina handlingar.

Skulden för denna höga frekvens självmord får ofta romanen "Nami no Tou" av Seichö Matsumoto, boken avslutas med att två älskande tar sitt liv i skogen. Men innan det ansågs vara ett centrum för en gamla praxis "Ubasate", där sjuka personer påstås ha tagits till avlägsna platser med sin familj för att sedan ha lämnats att svälta ihjäl. Andarna sägs hemsöka skogen.

   Den andra delen finns på youtube.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

East State Penitentiary i Philadelphia.
East State Penitentiary, var en gång hem till några av Amerikas mest ökända brottslingar bla Al Capone. Och det är förmodligen en av Amerikas mest hemsökta byggnader, och besökare har rapporterat om konstig gråt, fnissande och viskande ljud som kommer inifrån murarna. East State Penitentiary är idag en väldigt populär turistattraktion.
 
   

S.S Great EasternGreat Eastern var ett ­gigantiskt fartyg som byggdes i London i mitten av 1800-talet. Konstruktionen­ var resul­tatet av en av århundradets största ingenjörs­bedrifter och arbetet pågick i mer än fyra år. Great Eastern sägs vara ett otursförföljt fartyg. Några saker som hände var att ångpannan exploderade, kaptenen drunknade och fartyget gick på grund. Efter sju svåra år användes skeppet för kabelläggning.

Det är den tredje november 1857 och det då för tiden största fartyg som världen någonsin har skådat skall sjösättas. Överallt springer varvsarbetarna runt för att kontrollera att alla bultar sitter fast och snart är det dags. Manskapet intar sina platser vid tampar, hävstänger och maskiner. Arbetarna tar i av all kraft och det börjar knaka i det enorma skeppet. Men plötsligt lossnar något ur vinschen och flyger iväg som en projektil genom luften. Fem man slås till backen en krossas till döds och fyra skadas svårt. Olyckan sätter tillfälligt stopp för sjösättningen av Great Eastern, fartyget som man har arbetat med under fyra problemfyllda år. Tekniska bekymmer, stölder, och ekonomiskt fusk har varit vardagsmat under byggandet och sjösättningen. De kämpar vidare och sent omsider en januaridag år 1858 när Great Eastern skall glida ner i vattnet så stundar en storm som hotar att stoppa allt arbete med sjösättningen. Men framåt eftermiddagen avtar vinden och till sist kan hon glida ner i Themsens vatten. Nu tar det dock ett halvår innan fartyget är helt klart inför sin jungfruresa. Priset för såväl byggandet som sjösättningen var högt, men det högsta priset fick nog ändå fartygets konstruktör betala.

Veckan därpå, efter att ha sett Great Eastern segla ut, dör Islamabad Kingdom Brunel av ett slaganfall.

 Islamabad Kingdom Brunel

Redan efter jungfruresan exploderade en ångpanna och orsakade omfattande skador och fem dödsfall.

Året därpå 1860, drunknade kaptenen och tre sjömän sedan de fallit över bord under en storm. Olyckan gav bränsle åt ryktena om att Great Eastern var hemsökt.

På grund av problemen med minskad biljettförsäljning satte ägarna in Great Estern mellan Europa och Nordamerika i stället för på den planerade rutten till Asien och Australien. Redan på sin andra resa år 1861 havererade hon. En orkan kastade skeppet mot en undervattensklippa nära Long Island utanför New York. Det gick hål i skrovet men som tur var hade Great Eastern dubbla skrov och det inre höll vattnet ute. De många olyckorna och sjunkande passagerarsiffror fick Eastern Steam Navigation Company att sälja skeppet bara efter sju års seglatser med enorma förluster.

År 1889 gick Great Eastern till upphuggning. Världens största fartyg slutade sina dagar i Rocks Ferry där floden mynnar i Irländska sjön. Här höggs hon upp och såldes som skrot.

Det gick rykten om att fartyget var hemsökt av en varvsarbetare och hans son, som blivit instängda i skeppets dubbla skrov när det byggdes. Under upphuggningen som tog 18 månader letade man noggrant efter de båda männen men hittade inga spår efter dem.

Temple of the Black LightTemple of the Black Light
"Det Svarta Ljusets Tempel", före detta Misantropiska Lucifer Orden eller MLO, är en satanistisk gruppering med inriktning mot så kallad kaosgnosticistisk satanism. Orden har sitt ursprung i Sverige och har fått stor uppmärksamhet bland annat efter att en medlem, Jon Nödtveidt begick självmord den 13 augusti 2006. Han hittades död av polisen i sitt hem i Hässelbytvå dagar senare. Strax innan han tog sitt liv ska han, enligt tidningen Expressen, ha sagt till en av sina vänner att han skulle resa bort under lång tid till Transsylvanien. Enligt bandet låg ingen form av depression bakom självmordet, utan det var Jons sätt att följa sin satanistiska väg, i vilken man själv anses bestämma över sitt liv och därmed själv väljer när man vill avsluta livet.

Temple of the Black Light är hemlig i den mån att medlemsantal och medlemmar inte är kända.
Liber Azerate är en av gruppens viktigaste skrifter.

(Finns tyvärr inte så mycket info om Temple of the Black Light.)


Filmtips 79

The Awakening är en skräckfilm från 2011.

Handling
: Det är 1921, och England är förkrossat av Första Världskrigets förluster. Bluffavslöjerskan Florence Cathcart besöker en internatskola för att förklara förekomsten av ett barnspöke. Men allt hon trott på faller samman när de "saknade" börjar dyka upp.


Richard Leonard KuklinskiRichard Kuklinski "The Iceman"
 föddes i en polsk/irländsk familj den 11 april 1935 på 222 Third St, Jeresy City i New Jersey. Fadern var mycket våldsam och slog ihjäl den förstfödde sonen (Florian) i denna familj. Familjen skyddade då sin far och sa att sonen hade ramlat ner i trappan. Även de andra tre barnen, två söner och en dotter (Roberta) samt mamman blev konstant misshandlade av den supande fadern. Modern brukade också misshandla Richard som barn. Brodern (Joseph) åkte senare dit för mord och våldtäkt på en tio eller tolvåring flicka.

Richard kom in på den brottsliga banan tidigt i livet, redan när han var 13-14 år har han berättat att han mördade för första gången. Då slog han ihjäl en grannpojke vid namn Charley Lane med en pinne, anledningen var att Charley mobbade honom. Richard dumpade kroppen från en bro, men innan han kastade kroppen från bron så hade han slagit ut alla tänder och huggit av fingertopparna för att identifieringen skulle bli svårare.

År 1961 hade den då 26-årige mannen dödat 65 män. Han dödade inte kvinnor och barn. 1961 var ett förändringens år för honom. Han gifte sig då för andra gången, med Barbara och de fick två döttrar. Han började samtidigt mer och mer att arbeta som yrkesmördare för t.ex. Gambinofamiljen. Även om han redan under 1950-talet hade varit "problemlösare" åt olika syndikat i New York och New Jersey. Richard använde sig utav flera metoder när han dödade ibland var det gift, vapen, knivar, sprängämnen, tortyr, kvävning ibland misshandlade han folk till döds. Han började kallas iceman därför att han frös ner sina offer i en frys.

Kuklinskis metod upptäcktes av polisen när han misslyckades med att låta en av sina offer tina upp ordentligt innan han kastade kroppen på Clinton Road en varm sommarnatt, en rättsläkare fann då bitar av is i offrets hjärta. Den 17 december 1986 arresterades han. Och 1988 dömes han för fem mord som gav honom livstids fängelse. Men man tror att det rör sig om betydligt mer offer än fem personer,men man har inte hittat några bevis. I en intervju har han berättat att han ångrat en sak och det var att han inte dödade hans pappa.

Richard själv har sagt att han dödat upp till 100-200 personer. I fängelset har han gjort många intervjuer, han blev intervjuad av Park Dietz (som är känd för att ha intervjuat Jeffery Dahmer). Och det har också skrivits en bok om honom (The Ice Man av Philip Carlo som gavs ut 2006).

Richard dog den 5 mars 2006. Han blev 70 år. Man trodde ett tag att han hade blivit mördad men obduktionen visade att han dött av naturliga orsaker.

 


Yxmannen i New OrleansDet finns/fanns en seriemördare som kallades yxmannen. Han härjade i New Orleans i Louisiana, år 1918 till 1919. Yxmannen dödade totalt 8 stycken (men man tror att det rör sig om fler). Som man förstår så dödade yxmannen sina offer med en yxa. Men inte alla dog som han attackerade, så man förstod att folk levade i skräck ett tag i New Orleans i Louisiana år 1918 till 1919.

Ett tag trodde man att morden begicks av maffian, eftersom att några av offrerna var Italiensk-amerikaner. Men man upptäckte senare att den profilen man trott inte passade för att yxmannen attackerade en gravid kvinna och ett barn. Man misstänkte också att gärningsmannen hade jack the ripper som en förebild. Yxmannen eller någon som låsas vara honom skickade in brev till dagstidningarna. Denne skrev i breven att "han" var en demon från helvetet. Den 13 mars 1919 fick de ett brev att yxmannen skulle slå till igen. Femton minuter över tolv den 19 mars. Polisen satte in massor med polisstyrka för att åka runt i staden, men det skedde inget mord den kvällen som yxmannen hade skrivit.

Men inte alla var rädda för yxmannen, det fanns några beväpnade medborgade som skickade inbjudningar till tidningen, de skrev till yxmannen att "han" skulle besöka de om natten för att se vem som dog först.

Befolkningen i staden blev chockade men glada när morden plötsligt upphörde helt.

Fallet är fortfarande olöst, undra om fallet blir någonsin uppklarat.

Offer

Joseph Maggio och Catherine Maggio - Överfölls den 22 maj 1918 när de låg och sov, båda dog. Catherine blev brutalt huggen att huvudet nästan var av.

Louis Besumer och Anna Lowe - Attackerades tidigt på morgonen den 6 juni 1918. Louis överlevde attacken fast det var kritiskt. Anna blev svårt skadad och dog på sjukhuset nåra timmar efter attacken.

Mrs. Schneider - Attackerades på kvällen den 5 augusti 1918. Hon var i åttonde månaden, hon slogs flera gånger i ansiktet med yxan. Hon överlevde och tre veckor efter attacken födde hon ett friskt barn. 

Joseph Romano - Attackerades den 10 augusti 1918. Han fick så svåra skador att han dog.


Charles Cortimiglia och 
Rosie Cortimiglia och Mary Cortimiglia - Familjen blev attackerade den 10 mars 1919. Både dottern som var två och Charles dog, Rosie överlevade. 

Steve Boca - Attackerades den 10 augusti 1919. Han överlevde.

Sarah Laumann - Attackerades på natten den 3 septemper 1919. Hon dog på sjukhuset av hennes skador.

Mike Pepitone - Attackerades den 27 oktober. Hans fru vaknade till av oväsen som kom ifrån hans sovrum. Och hon såg att yxmannen kom utrusade ifrån Mikes sovrum. (Vissa säger att hon såg två män som sprang ut). Mike avled på sjukhuset av hans skador.En illustrerad karta där yxmannen begick sina brott.

Skottdramat West Nickel Mines SchoolSkottdramat vid West Nickel Mines School
var en skolmassaker mot medlemmar i amishrörelsen som ägde rum den 2 oktober 2006 i Lancaster, Pennsylvania, USA. Fem flickor, alla amisher, dog, samt gärningsmannen som begick självmord, och ytterligare sex flickor skadades, av vilka en senare dog. Under dådet använde sig Charles av en 9mm pistol. Charles Carl Roberts IV var inte amish, han hämtade mjölk hos amishfolket (han körde en mjölkbil). Charles var gift och hade tre barn. Innan han utförde massakern så kvarlämnade han tre stycken självmordsbrev (till barnen och frun). Efter skjutningen då Charles begick självmord så tog det två minuter innan polisen hann bryta sig in på skolan för att hjälpa de skadade. Massakern var över väldigt fort, Charles började skjuta klockan 11:07 (därefter sköt han sig själv) och redan klockan 11:10 kom polisen in. Men han kom till skolan 10:25 för att sedan ha barnen som gisslan ett tag innan han började skjuta.

Så står det i ett självmordsbrev han lämnade efter sig:

“I don’t know how you put up with me all those years. I am not worthy of you, you are the perfect wife you deserve so much better. We had so many good memories together as well as the tragedy with Elise. It changed my life forever I haven’t been the same since it affected me in a way I never felt possible. I am filled with so much hate, hate toward myself hate towards God and unimaginable emptiness it seems like everytime we do something fun I think about how Elise wasn’t here to share it with us and I go right back to anger.”

Motiv: Vad som drev Charles till dådet är ännu oklart. Men man tror det beror på hämnd för något som skedde när han var barn. Hans syfte var att hämnas på unga flickor, Han hade med sig plastband som han band ihop flickorna med. Sedan sköt han dem i huvudet.

 

Offer:
Naomi Rose Ebersol, 7 år, dog på platsen 2 oktober 2006.

Marian Stoltzfus Fisher, 13 år, dog på platsen Oktober 2, 2006.

Anna Mae Stoltzfus, 12 år, förklarades död vid ankomsten till Lancaster General Hospital

Lena Zook Miller, 8 år dog vid Penn State Milton S. Hershey Medical Center i Hershey
.

Mary Liz Miller, 7 år, dog i Christiana Hospital i Delaware.


Foton


IntervjuerNågra intervjuer som finns på youtube.


Det spökar på Varnhems prästgård

 

Varnhems klosterkyrka
är en kyrkobyggnad i Varnhem i Varnhems församling i Skara stift från 1150-talet. Kyrkan ligger vid Billingen i Västergötland, 14 km öster om Skara och 13 km väster om Skövde.

Det händer konstiga saker i Varnhems gamla prästgård och den intilliggande klosterkyrkan. En man som bor på den gamla prästgården berättar att han känner av en manlig gestalt som också setts försvinna in i klosterkyrkan ett flertalet gånger. Fler boende i närheten av klosterkyrkan berättar att de har både sett och hört flertalet konstiga saker i kyrkan. Mannen berättar att han i unga år sett en gestalt av en man komma cyklande och som stannade vid kyrkan och gick in, han minns speciellt att dörren gick igen med en stor duns.

Några minuter senare gick larmet inifrån kyrkan och en granne kom springande och frågade vad som har hänt. Mannen berättade för grannen att han sett en man försvinna in i kyrkan, och han tycktes sig känna igen mannen på cykeln. Grannen berättade då att mannen på cykeln inte längre var vid liv. Ytterligare boende kring kyrkan kom och hjälpte till att söka igenom kyrkan efter mannen som setts där, utan några som helst resultat, det enda märkliga man kunde konstatera var att ett klädskåp i personalrummet stod öppet på vid gavel. Personalrummet på kyrkan verkar vara den mest aktiva platsen i kyrkan, människor har berättat att det sett att det lyser i personalrummet på kvällar och nätter när det inte finns någon i kyrkan, larmet i kyrkan sätts igång i tid och otid.

På prästgården kan man känna en stark känsla att någon står och tittar på en, mannen som bor i prästgården berättar att han ofta sett gestalten stående mörkklädd vid kakelugnen i ett av rummen och betraktat honom. Han berättar vidare, att vid ett tillfälle har han hört en kraftig smäll från övervåningen. När han rusade upp för att titta efter så märker han att en massa pärmar och ritningar ligger utspridda på golvet. Men de bastanta hyllorna satt kvar på väggen.

Några Zombie filmer

 

  

White Zombie

Night of the Living Dead

Zombi 2 (Zombie Flesh Eaters)

Zombi Holocaust

The Return of the Living Dead (alla i serien)

The Dead Next Door

Night of the Living Dead

Braindead (Dead Alive)

The Dead Hate the Living!

28 Days Later

Undead

Dawn of the Dead

Dead Meat

Hide and Creep

House of the Dead

Shaun of the Dead

Day of the dead The Beginning

Land of the Dead

The Zombie Diaries

28 Weeks Later

Diary of the Dead

Flight of the Living Dead: Outbreak on a Planet

Planet Terror

REC (1 & 2)

Day of the Dead

Quarantine (1 & 2)

Zombie Strippers

Død snø

Mutants

Zombieland

Resident Evil: (Alla filmerna i serien)

Survival of the Dead


Heath High School massakern

 

(Michael då och en nyare bild på honom)

Måndagen den 1 december 1997 kom den 14åriga Michael Adam Carneal in i hans skola heath high school i West Paducah som ligger i Kentucky och sköt ihjäl 3 stycken och skadade 5 stycken. Under dådet hade Michael med sig ett hagelgevär och ett annat gevär samt en laddad pistol.

Den dagen åkte han tillsammans med hans syster till skolan, och när de kom till skolan stoppade Michael in öronproppar innan han tog upp pistolen och började skjuta. Han avfyrade åtta skott mot en böngrupp på skolan, det var tre flickor som dog (Nicole Hadley, Jessica James och Kayce Steger) och fem skadades. Ett ögonvittne berättade efter att Michael sköt de åtta skotten släppte han pistolen och rektorn (Bill Bond) tog bort hans vapen. Efter dådet ska Michael ha sagt  "Kill me, please. I can't believe I did that."

Motiv till dådet
Man vet inte riktigt varför Michael utförde dådet på Heath High. Men man tror att detta beror på att han utsattes för mobbning och att han led/lider av schizofreni. Några dagar innan dådet ska Michael ha gått runt och sagt till folk att något kommer att hända på måndagen men ingen tog detta på allvar.

Domen
Michael Carneal dömdes till livstids fängelse pga psykiskt sjukdom. Just nu sitter han i ett fängelse i Kentucky.

Anders LindbäckAnders Lindbäck
, född 22 december 1803 i Bretved i Brålanda, död 25 november 1865 i Karlstad, var en svensk präst och seriemördare. Han avslöjades efter att anhöriga till ett av hans offer, Anders Lysén, i februari 1865 begärt gravöppning och obduktion av Anders Lyséns kvarlevor.

1861 valdes Lindbäck till kyrkoherde i Silbodal. Då Lindbäck tillträdde sin kyrkoherdebefattning hade socknen att bära fattigunderstöd för 40 personer, en mycket tung börda för en fattig skogsbygd. Lindbäck ville minska dessa kostnader och genomdrev ett antal bestämmelser och förordningar i syfte att få mindre utgifter. Hans strävan ledde till att han år 1864 begick tre mord genom att blanda arsenik i nattvardsvinet.

Han begick även mordförsök på fler personer som emellertid överlevde. Några som fick utså hans mordförsök var Daniel Andersson, Daniel Danielsson, Nils Danielson och Per Olsson.

Rättegången & domen

Under den första rättegången, vilken hölls av häradsrätten i Långelanda tingshus, hävdade han att han begått morden av barmhärtighet. Lindbäck dömdes till döden och målet togs vidare till hovrätten som gav häradsrätten bakläxa för en undermålig undersökning och rättsprocess. Häradsrätten behandlade fallet igen, men straffet ändrades inte. 1865 begick Anders självmord genom hängning i hans cell i Karlstad.

Hans offer:
Änkan Karin Persdotter i Huken
Nils Pettersson i Fårskog
förre handlanden Anders Lysén i Silbodal

Tunguska-händelsen

 

Tunguska-händelsen
anses vara den största kända kollisionen mellan jorden och en annan himlakropp under de senaste 100 000 åren.

Händelsen ägde rum den 30 juni 1908 (17 juni enligt den Julianska kalendern som användes lokalt på den tiden) kl. 7:15 över taigan vid floden Steniga Tunguska i Ryssland då troligen en meteorit – en asteroid eller en komet – med en diameter på någonstans mellan 60-1 200 m, ödelade drygt 2 000 km² skogsmark.

Uppskattningarna av explosionens kraft varierar, men de flesta forskare idag tror på att kraften måste ha legat kring 10-15 megaton. Det motsvarar ungefär 1000 Hiroshimabomber. Detta gör händelsen till den kraftfullaste dokumenterade händelsen där en himlakropp har träffat jorden. Ett område på över 2000 kvadratkilometer ödelades fullständigt. Hur många människor som dödades är det ingen som vet, eftersom området var mycket glest befolkat. Det tog lång tid innan man överhuvudtaget fick nån större kunskap om händelsen. I Europa visste man att något hade hänt till följd av ett märkligt ljussken på himlen som var så kraftigt att det gick utmärkt att läsa en tidning utomhus mitt i natten.

Teorier osv.
Med största sannolikhet var det så kallade tunguskaobjektet en himlakropp, som i hög hastighet kolliderade med jorden. Vilken typ av himlakropp det var har ännu inte kunnat fastställas. Ett flertal spekulationer har förekommit genom åren och en orsak till detta kan vara att området först under senare tid börjat undersökas med nyare teknik. Idag saknas pengar för att göra grundligare utforskningar och området är dessutom svårtillgängligt. De uppgifter som tagits fram under 1900-talet är baserade på material från nedslagsplatsen samt omkring 900 ögonvittnesskildringar.

Än idag bedrivs forskning i området och man vet ännu inte helt säkert om det var en komet eller meteor som störtade. En komet som mestadels består av is och småsten skulle antagligen inte lämna några större spår på marken, men så skulle antagligen också vara fallet med en meteor mestadels bestående av porös sten. Sen så är det ju väl belagt att den upplöstes och exploderade på hög höjd till följd av upphettningen efter att ha gått igenom atmosfären och eventuella rester kan ha spritts över ett mycket stort område. Mer fantasifulla förklaringar till händelsen har rört allt mellan svarta hål, antimateria, gasexplosioner och havererande ufon.

Andra teorier:

  • Först trodde folk att det var starten på ett nytt rysk-japanskt krig.
  • Ett gasmoln exploderade.
  • En blixt slog ner, förorsakad av en meteorit som höll på att kollidera med jorden.
  • Explosionen skapades av ett litet svart hål. Det hade dock för hög fart för att absorbera jorden och gick rakt igenom och ut någonstans i Atlanten.
  • Händelsen skedde genom "förångning", annihilering, av materia och antimateria.
  • Ett atomdrivet UFO exploderade när det kom in i atmosfären.

Filmtips 78

The woman in black är en skräckfilm från 2012.

Handling: Den unge änklingen och advokaten Arthur Kips får i uppdrag att reda upp ett dödsbo i en by som ligger ensligt belägen på den engelska landsbygden. När han möter invånarna förstår han snart att de döljer en mörk hemlighet. Alla undviker att besöka och tala om den förfallna egendomen som tillhört kvinnan som dött.


Spökpigan på HolbonäsPå Holbonäs finns ett vänligt spökväsen som kallas Lotta Varg. Hon sägs vara en piga som jobbade där på 1700-talet. Hon är ljushårig och klädd i en svart väst, likt ett livstycke, vit blus med vida ärmar och en lång, svart uppskörtad kjol. Till det har hon svarta platta skor. Spökpigan har setts stå nigande utanför vindsdörren till flygeln ett par gånger. Hon visar sig sällan. Birgitta Juhlin Dannfeldt som äger Holbonäs har sett henne två gånger. Pigan synes vara verklig. Birgittas mamma som var synsk såg henne flera gånger.

Pigan Lotta Varg födde ett barn år 1775. Hon var då bara 16-17 år gammal. Hela hennes familj bodde vid Holbonäs, men flyttade till Vargastugan i Lerbo efter denna händelse. Birgitta har haft kontakt med en släkting till Lotta Varg och denne har berättat att en gäst säger sig ha sett Lotta på sitt rum. Fönstret stod öppet och månen sken in och den tunna gardinen rörde sig. Alla andra har dock bara sett henne på vinden. Förutom att man sett detta stillsamma och fina spöke har man också hört knackningar på dörrar till huset.

Säger man: ”Stig in” är det ingen som kliver in. Eftersom det på Holbonäs tas emot gäster, så gäller det att vara artig. Knackningarna förekommer mest på natten, men även under dagtid.

Trots att Holbonäs ligger nära järnvägen och stora vägen mellan Flen och Katrineholm så utstrålar Holbonäs en värmande, lugn atmosfär. Huset är renoverat och är rosa och har vita knutar. Stora huset brann ner 1934 och idag finns endast en flygel kvar. Det är den flygeln där spökpigan uppenbarat sig och där knackningarna hörts.


Några Olika Historiska avrättningsmetoder


Avrättning med elefant
var i tusentals år en vanlig avrättningsmetod för dem som dömts till döden i södra och sydöstra Asien, främst i Indien. Indiska elefanter användes för att krossa, slita sönder eller tortera fångar vid offentliga avrättningar. De tränade djuren användes antingen för att döda offer omedelbart eller att tortera dessa under en längre tid. I kunglig tjänst representerade elefanten både härskarens absoluta makt och hans förmåga att kontrollera vilda djur.

Bruket av elefanter för att avrätta fångar förskräckte europeiska upptäcktsresande och beskrevs i många reseskildringar och levnadsteckningar från Asien. Avrättningarna förbjöds till slut av de europeiska kolonialherrarna då dessa tog kontroll över regionen under 1700- och 1800-talen.Levande begravning, eller med en äldre svensk term kvick i jord, är en historisk avrättningsmetod, som innebar att den dömde begravdes levande.

Under medeltiden tillämpades denna avrättningsmetod i Sverige för en del brott. Bland annat för stöld, dock endast för kvinnor, medan män hängdes för samma brott. Det gällde dock endast för stöld för mer än en marks värde. Den dömde begravdes då med en planka lagd över huvudet, vilken skapade en luftficka och ansågs mildra straffet. Orsaken till att kvinnor inte blev hängda skulle ha varit att de under hängningen kunde sparka upp kjolarna med benen så att könet blottades. Även män kunde dömas till att avrättas på detta sätt, men då som straff för tidelag.

Endast några fall där kvinnor avrättats genom levande begravning för stöld finns dock bekräftade i Stockholms tänkebok. Den 2 december 1482 dömdes "stortjuven" Peder Mattson till hängning och hans fru "i jorden" för stöld. Den 30 juni 1488 dömdes pigan Katarina för att ha stulit 16 mark av sin husbonde; och då Katarina erkände sig ha stulit 16 mark, "Thy dömbdes hon quick i jordh seties, Pie Memorie". Det sista bekräftade fallet i Stockholm var Gunilla från Kimito i Finland, som stulit en kittel och bränt ned ett hus för en bonde i Solna. Hon uppgav i häktet att hon skulle bränna ned hela Väsby om hon bara kom lös. Den 1 juni 1489 dömdes hon "kvick i jord" för stöld och mordbrand.

Den sista gången denna dom avkunnades i Stockholm var den 7 januari 1499, då pigan Margit Pedersdotter från Tavastland dömdes till att begravas levande för att ha stulit en kjol och lite annat från sin matmor. Straffet verkställdes dock inte eftersom drottningen, Kristina av Sachsen, enligt protokollet bad om nåd för henne.

Några fler avrättning av detta slag tycks inte vara bekräftade i Stockholm. År 1546 dömdes Magdalena, änka efter Jörgen Asktappare, till döden i Stockholm för att ha yxmördat sin man i sängen efter att ha druckit honom berusad. Två män, Jacob Trappow och "en gammal man", som hjälpt henne placera det styckade liket i en tunna och välta det i sjön, blev avrättade genom stegling, och Magdalena anses ha blivit avrättad antingen genom att brännas på bål eller begravas levande, men det är inte känt vilken av dessa metoder som slutligen användes vid hennes avrättning.

I övriga Sverige förekom sådana avrättningar, om än sällsynt, för andra brott så sent som på 1600-talet. År 1616 dömdes den 18-åriga drängen Tiufrid från Sunnebo härad av ståthållaren i Jönköping att bli levande lagd i stort rör "tillhopa" med djuret.Brottet var tidelag. I Virestads socken finns en gammal legend om en kvinna, Kaja, som ska ha begravts levande för tidelag med ett barn som hon anklagades för att ha fått tillsammans med en tjur, något som ska ha hänt före år 1659. År 1623 ändrade också Karl IX:s änkedrottning Kristina av Holstein-Gottorp domen för en kvinna som förslupit sin man att utstå detta straff.Hängning, dragning och fyrdelning alternativt hängning, uppsprättning och styckning var en engelsk avrättningsmetod som användes som straff för förräderi. Det användes först under Henrik III under avrättningen av piraten William Maurice 1241 och infördes som ett standardstraff för förräderi år 1351.

De mest kända offren för metoden är William Wallace 1305 och Guy Fawkes 1605 (Fawkes begick självmord genom att hoppa från galgen, och var därmed död när straffet verkställdes), båda för högförräderi i samband med skotska frihetskriget respektive krutkonspirationen. Det upphörde att användas de facto efter ärorika revolutionen 1688, efter vilket straffet (utom hängningen och/eller halshuggningen) utfördes postumt.

Straffet bestod fram till 1870 (då det formellt ersattes av hängning) av följande moment:

1. Dras till avrättningplatsen på en träram (ena möjliga betydelsen avdragning).

2. Hängas men plockas ner innan döden inträffade (hängning).

3. Få könsdelarna avskurna, inälvorna utdragna, och se dessa brännas (uppsprättning, och också andra möjliga betydelsen av dragning.

4. Bli halshuggen varefter kroppen styckas i fyra delar(fyrdelning), vilka vid vissa tillfällen sändes till rikets fyra hörn, medan huvudet placerades till allmän beskådan.

Monarken behöll formellt rätten att ändra en förrädares dom till halshuggning till år 1973, och först 1998 avskaffades dödsstraffet för förräderi i Storbritannien.Avrättning genom kokning är en avrättningsmetod, huvudsakligen historisk men använd i viss utsträckning även av diktaturregimer under modern tid (bland annat Idi Amin i Uganda). Offret sänks antingen ned i ett kärl med kallt, ljummet eller redan uppkokat vatten. Oavsett tillvägagångssätt kan döden enligt vittnesmål dröja flera timmar eller mer.

Metoden användes som straff för förfalskning och bedrägeri under medeltiden och enligt tveksamma källor av Djingis khans bundsförvant och nemesis Jamuka för den tidigares generaler efter en seger vid Dalun-Boldak omkring 1200. Avrättning genom kokning infördes 1531 som avrättningsmetod (Statute 22) för giftmördare av det engelska parlamentet under Henrik VIII för men avskaffades efter hans död 1547.

Senast 2002 anklagade Storbritanniens ambassadör i Uzbekistan Craig Murray den uzbekiska Karimovregimen för att ha mördat den oppositionelle journalisten Mufazar Avazov genom kokning, sedan en brittisk patolog fastställt bilder på den döde Avazovs skador som identiska med de som åsamkas genom kokning.
Lingchi kallat "att skäras i tusen strimlor" är en avrättningsmetod som användes i Kina under hundratals år fram till dess avskaffande år 1905.

Straffet, som endast utdömdes i särskilda fall, innebar att den dömde, levande eller död, skars i små bitar. Lagböckerna specificerade inte utförandet i detalj och det varierade därför. Under Qingdynastin genomfördes större delen av styckningen efter det att delinkventen bragts om livet med ett stick i hjärtat.

I början på 1900-talet dokumenterades bestraffningen för första gången av västerländska fotografer och strimlingstraffet blev så småningom en orientalistisk sinnebild för kinesisk grymhet trots att straffet avskaffades bara ett par år efter det att bilderna blev kända.


Maronering var en vanlig bestraffning under sjöröveriets guldålder (ca 1650-1730). Den innebar att den dödsdömde strandsattes på en helt öde ö, ofta med en pistol laddad med en enda kula.

Maronering är en vanlig symbol för sjöröveri, och den har en nästan lika temarelaterande form som att gå på plankan. Många sjömän blev maronerade, speciellt i den karibiska övärlden, där pirater förekom överallt under 1600-1700-talen. En av de mest kända maronerade piratkaptenerna var sjörövaren Edward England.


Rådbråkning är ett avrättningssätt där den dömde avlivades genom att lemmarna krossades. Oftast skedde detta med hjälp av ett hjul i vilket kroppen flätades in. Ursprungligen skall den avrättade ha placerats så medan han ännu var i livet och sedan kunnat få lida i flera dagars tid innan döden inträdde. Den dödes kropp, på hjulet, skall sedan ha ställts ut till allmänt beskådande.

Rådbråkning var en form av skärpt dödsstraff.

I Sverige tillämpades avrättningssättet för sista gången år 1733. Fram till 1835 kunde man vid förbrytelser mot skeppsbrutna dömas till straffet.