Wilhelm Rodius (Kakelugnsmordet)

Kakelugnsmordet var ett mord som inträffade i Stockholm på skärtorsdagen den 19 april 1962. Den bankanställde Wilhelm Rodius slog ihjäl den åldrade tandläkaren Robert Aspelin, efter att ha förskingrat pengar från honom för att finansiera en herrgård. Rodius hade tidigare under dagen (skärtorsdagen den 19 april) ätit lunch tillsammans med Aspelin på Restaurang Minerva utmed Kungstensgatan. Efter att lunchen var avklarad bjöd sedan Rodius hem Aspelin till sin lägenhet på Drottninggatan 95 D där han slog ihjäl honom varefter han styckade upp hans kropp och brände upp den i de tre kakelugnarna i sin lägenhet. Huset där brottet begicks revs kort därefter, vilket försvårade bevisningen. Mordet uppdagades eftersom Aspelin, som hade psykiska problem, förde anteckningar där Rodius nämndes. På ett ställe hade han skrivit: "glöm aldrig den ödesdigra 1:a februari, kunde ha dött i banktrappan". Polisen fann att Aspelin denna dag hade varit på bankbesök hos Rodius. De tog därefter in Rodius på förhör, varpå han erkände.

Polisen trodde först inte på den misstänktes historia, och kontrollerade historiens giltighet genom att stycka en gris och bränna upp den i kakelugnar av motsvarande typ. Det visade sig vara möjligt att göra på den tid som Rodius angett. Rodius dömdes till livstids straffarbete, vilket så småningom begränsades till fjorton år.

Efteråt gick Rodius tillbaka till ett vanligt liv. Han föddes den 2 mars 1911, avled den 17 juni 2007 och begravdes 26 juli 2007 i minneslunden på Berthåga kyrkogård i Uppsala.

Offret Robert Aspelin
 (Hittade tyvärr ingen bild på Wilhelm Rodius)


Finns mer info på filmen!

Spökhunden på AkershusPå medeltiden låg en kunglig borg där Akershus fästning i Oslo ligger i dag. När borgen byggdes murade arbetarna in en levande hund i muren – de trodde att den skulle bringa tur, men när borgen stod klar omkring år 1299 började den onda hunden i stället att spöka. Ett av de första offren var en dansk adelsman.

En dag kunde de som bodde i slottet höra ett fasligt oväsen från gångarna under Akershus. De trodde att borgen hade attackerats. Ingen vågade undersöka var ljudet kom ifrån, men till sist gick adelsmannen Peder Hanssøn Litle ner i mörkret. Han hamnade i ett blodigt slagsmål med spökhunden, som inte försvann förrän Peter kastade en fackla mot den.

Hjälten överlevde, men drygt en månad senare dog han efter att ha fallit av sin häst. Andra som har tittat den ilskna hunden i ögonen har enligt legenden drabbats av liknande öden.

Det sägs att Akershus fästning är Norges mest hemsökta plats. T ex lär även drottning Margaretas kammarjungfru spöka här. Margareta (1353–1412) regerade över Danmark, Norge och Sverige. Hon vistades ofta på borgen, där en av hennes kammarjungfrur svalt ihjäl en kall vinter. Flera personer har sedan berättat att de har sett en ansiktslös kammarjungfru kliva fram ur skuggorna i Margretesalen.


ErfurtmassakernErfurtmassakern
var en skolmassaker som ägde rum den 26 april 2002 på Johann Gutenberg Gymnasium i Erfurt, Tyskland. 16 människor mördades innan förövaren, den 19-årige Robert Steinhäuser, tog sitt eget liv. 13 lärare och 2 elever dog i massakern samt en polis.

Robert Steinhäuser anländer till skolan iklädd vanliga kläder, han går sedan in på en av skoltoaletterna och byter om till heltäckande svarta kläder, inkl. svart rånarluva. Sedan, beväpnad med en glockpistol och ett gevär, öppnar han eld mot skolans lärare.

Han går från klassrum till klassrum längs korridorerna och stannar vid varje ingång och skjuter ihjäl lärarna längst fram i klassrummen men låter eleverna vara. Två flickor dödas också, det tros dock vara en olyckshändelse och man tror att han enbart var ute efter lärarna .När Steinhäuser ser att poliser försöker närma sig byggnaden så lutar han sig ut genom ett fönster och avlossar ett skott som träffar ena polismannen i huvudet vilket dödar honom direkt.

Massakern avslutas med att Steinhäuser stöter på en lärare som säger åt honom att om han skall skjuta honom så skall han se honom i ögonen när han gör det, läraren drar även av Steinhäusers skidmask (balaclava) och Steinhäuser svarar: "det räcker för idag!". Sedan puttar läraren in honom i ett klassrum där mördaren begår självmord med ett skott mot huvudet.

Endast pistolen användes under massakern. Mördaren bar även med sig 500 kulor men totalt avfyrade han 71 skott. Vittnen beskrev dådet som rena avrättningen, de flesta av dödsoffren sköts på nära håll i ansiktena. Utredarna tror också att motivet för dådet ligger i att Steinhäuser hade blivit avstängd från skolan för att han inte skötte läxor, kom för sent och skolkade ofta samt förfalskade läkarintyg för att slippa gå till skolan.


Fredrik von Sydow & Ingun von SyndowFredrik von Sydow
, född 4 juni 1908, död 7 mars 1932, var en svensk student, som begick de i svensk rättshistoria uppmärksammade von Sydowska morden med hans fru Ingun von Sydow. (Hon utförde inte morden men hon hjälpte till att städa upp & flytta på kropparna)

På kvällen 7 mars 1932 anträffades häradshövdingen och politikern Hjalmar von Sydow och två av dennes anställda, kokerskan Karolina Herou och hembiträdet Ebba Hamn, döda i von Sydows bostad på Norr Mälarstrand 24 i Stockholm. I von Sydows rum låg Hamn, sannolikt ihjälslagen med hjälp av ett strykjärn som efter dödsfallen saknades i våningen. I Herous rum låg häradshövdingen, också han ihjälslagen. Kokerskan satt i en stol vid fönstret och hade även hon misshandlats till döds.

Kropparna hade upptäckts av en ung flicka, brorsdotter till von Sydows framlidna hustru, inneboende hos von Sydows. Hennes vittnesmål ledde polisen till att efterlysa von Sydows son, Fredrik von Sydow, samt dennes hustru Ingun, som skäligen misstänkta. Efter dådet hade paret begivit sig till restaurang Tegnér i Stockholm och sedan, via en herrekiperingsbutik, ett apotek, restaurang Vallonen och ett konditori i Norrviken,vidare till restaurang Gillet i Uppsala, dit man anlände vid 20-tiden på kvällen. Efter en stund lämnade man restaurangen och avvek, för att sedan komma tillbaka ca kl 22 tillsammans med tre vänner. Sällskapet satte sig till bords för supé. Restaurangpersonalen anmodades av polisen att diskret be Fredrik von Sydow att komma ut i hallen där besök väntade. Paret von Sydow reste sig och gick ut i tamburen där Ingun von Sydow satte sig i en länstol. Då hennes make böjde sig fram som för att kyssa henne sköt han henne i tinningen med en fickpistol, en Mauser av kaliber 7,65 mm.Omedelbart därefter sköt von Sydow sig i huvudet och avled så gott som omedelbart.

Pistolen hade Fredrik lånat av en god vän, jägmästaren Sven O. Hallman sedan paret lämnat Norr Mälarstrand. Än idag vet man inget motiv till händelsen.

Hjalmar Von Syndow

 

Fredrik & Ingun.


Skolmassakern på Dawson CollegeSkottdramat på Dawson College
inträffade på Dawson College i Montréal, Kanada, den 13 september 2006, från klockan 12:41 till 13:15. En 25-årig man, Kimveer Gill, började skjuta utanför ingången till skolan och rörde sig sedan vidare, vilt skjutande, mot cafeterian. Vittnen sade att mördaren dödades i eldstrid med polisen. Senare framkom det att polisen endast skottskadat (i armen) Gill och på det viset oskadliggjort honom och stoppat hans framfart, varpå Gill tog sitt eget liv. Han avslutade sitt liv genom att skjuta sig själv i huvudet.

En person (Anastasia De Sousa) och Kimveer Gill dödades och 19 andra skadades i skolmassakern.

Kimveer Gill hade innan massakern postat bilder på sig själv på internet, i sitt rum där han poserar med vapen och en lång svart trent coat likt Eric & Dylan under Columbine-massakern. Och Kimveer bar under trent coaten sina vapen). Och dagen innan Kimveer utförde skolmassakern så hade han varit på skjutbanan där han var medlem och övade. Hans begravning var den 19 september 2006, det var strikta säkerhetsåtgärder utanför och bara inbjudna fick delta i cermonin.

Finns mer info på filmen här under!


Ehrenbusch spökeJoachim Ehrenbusch, herre till Rydsgård, som tillsammans med sin hustru ligger begravd i ett gravkor i kyrkan. I koret står även de båda skaklarna till släden som är själva ursprunget till sägnen om Ehrenbusch spökerier.

Det sägs att varje julnatt slås porten upp till kyrkan och ut åker Ehrenbusch på sin kista, dragen av svarta hästar, eller enligt somliga, svarta hundar. Innan solen går upp måste han hinna till sitt gamla gods Rydsgård och tillbaka igen och färden går därför i blixtrande fart.

Orsaken sägs vara att Ehrenbusch efter ett julgille i Malmö färdades hemåt i sin släde. Istället för att köra på småvägar på slätten valde han att åka på isen längs kusten. Emellertid kom han för långt ut och väster om Trelleborg for släden ned i en vak.

I kamp för livet lovade han Gud att om han klarade sig skulle han skänka ett hemman till Trelleborgs kyrka och ett till prästen i Trelleborg. Med hjälp av skaklarna tog han sig också upp på isen och vidare in till land. När dödskräcken släppt prutade Ehrenbusch emellertid på löftet. Det blev bara ett hemman att dela på för kyrkan och prästen och som motprestationen ville han även ha ett gravkor för sig och hustrun samt krävde att skaklarna ska stå vid kistan. Som straff för löftesbrott måste han göra sin färd runt slätten varje julnatt.