Westley Allan DoddWestley Allan Dodd
var en amerikansk seriemördare och sexualbrottsling.

Dodd dömdes för morden av tre barn som han våldtog, torterade och mördade. Han greps när han försökte kidnappa ett fjärde offer. Han begärde att få dödsstraff så att han inte skulle kunna mörda fler. När han fick välja mellan dödlig injektion och hängning, bad han att bli hängd eftersom det var så han dödade sitt sista offer. Han hängdes av delstaten Washington 5 januari 1993 klockan 00:05.


Filmtips 70

Primal är en skräckfilm från 2010.

Handling:
Det är nu tolv tusen år sedan en grottmänniska försökt varna om ett okänt väsen, men slukades själv av den uråldriga ondskan. Nu har sex vänner på en studieresa slagit läger i samma avlägsna vildmark. Men när en av dem tar ett dopp i ett närliggande vattenhål, blir hon febrig och regregerar till ett aggressivt primaltillstånd där hennes följeslagare blir hennes byte. När en annan börjar övergå till samma djuriska skick inser gruppen att de måste döda eller dödas. Förr eller senare kommer att behöva ge sig in i bergsgrottorna och konfrontera orsaken till den monstruösa förödelse som drabbat dem alla.


Människolika flygande varelser.

    

Det är inte bara flygande djur som folk berättat om. Ibland har det kommit in rapporter om människolika flygande varelser, vilket förstås är ännu underligare. Ibland rör det sig om en enstaka observation, ibland har flera människor sett varelsen under en längre tid.

Ur sagans värld

 
 
Historier om människolika bevingade väsen dyker upp i flera kulturer över hela världen. I ett gammalt sanskritepos, Prins Vikram och vampyren, möter nämnde hjälte, Indiens egen kung Arthur, ungefär den människoliknande jättefladdermusen Baital. I hinduismen förekommer fågelmannen Garuda, som ibland bär guden Vishnu på sin rygg då denne ger sig ut för att kämpa mot demoner. I den grekiska mytologin hittar man harpyorna; ett släkte illaluktande rysliga varelser, hälften kvinna hälften rovfågel. För att inte tala om Astrid Lindgrens vildvittror.

Flygande män

I modern tid har historierna om bevingade människor varit mer sällsynta, men klart värda att omnämna. Den 18 september 1877 publicerade New York Sun ett brev från en mr W H Smith, som över Brooklyn, New York, av alla ställen, hade siktat något som han beskrev som "en bevingad mänsklig gestalt".

Tre år senare, också i september, rapporterade New York Times om hur "flera aktningsvärda människor" sett en liknande uppenbarelse över Coney Island, strax bredvid Brooklyn. "De var alla överens om att det var en flygande man på väg mot New Jersey", enligt tidningen utrustad med "fladdermusvingar och förädlade grodben". Figuren seglade förbi Coney Island på en höjd av ungefär 400 meter medan den gjorde rörelser som påminde om "en groda då den simmar". Några av åskådarna hann dessutom få en skymt av gestaltens ansikte, vilket var människolikt men förvridet av ett "grymt och målmedvetet uttryck".

Ytterligare en bevingad-man-historia dök upp i Vladivostok 1908. V K Arsenjev, som den 11 juli vandrade i Sikhote Alin-bergen, blev varse något som trampade omkring i ett närbeläget buskage. Hans hund reagerade på den osedde inkräktaren genom att morra och resa ragg. Arsenjev kastade en sten mot buskarna, varpå en skugga dök upp från marken och for ut över ett stup strax bredvid. Eftersom bergen var insvepta i en tjock dimma kunde han inte urskilja några fler detaljer än en stor siluett av något som avtecknade sig mot en flod nere i avgrunden. Då han senare berättade om sin upplevelse för lokalbefolkningen förklarade de att han sett den "människa som flyger genom luften", som jägare ofta brukade se.

Vid några få tillfällen tycks vingarna ha varit tydliga mekaniska hjälpmedel. 1948 sågs i Washington en man med surrande silvervingar hovra över taket på en lada, och en liknande skepnad med "blinkande ljus" längs vingkanten observerades 1956 glida över marken i Falls City, Nebraska. På bröstet på denna sistnämnde flygande man satt en låda med olika knappar, vilka främlingen tycktes styra sina vingar med. I övrigt beskrevs mannen ha rynkigt, läderaktigt skinn, stora vattniga blå ögon och ett "nästan demoniskt" ansikte.Flygande kvinna
 
Vidare i världen iakttogs en "fågelkvinna" av tre marinsoldater i Da Nang, Sydvietnam i juli eller augusti 1969. Earl Morrison och två av hans kamrater hade vakttjänst vid ettiden på natten, och satt uppe på en bunker då de fick syn på ett märkligt flygande föremål som kom rakt emot dem. Enligt Earl Morrison var det en svart, naken kvinna med armar som liknade fladdermusvingar. Hon var omgiven av ett spöklikt glödande sken och gjorde inga ljud ifrån sig när hon passerade soldaterna.

Soldaterna berättade också att hon hade rakt kolsvart hår och att hennes kropp tycktes vara täckt av kort päls. Vingarna verkade "fastgjutna" vid hennes händer och fingrar, och armarna rörde sig på ett ledlöst, böljande och gummiaktigt sätt. I övrigt tycktes hennes anatomi, den delen soldaterna såg, överensstämma med en vanlig välutvecklad kvinna.

I den walesiska folkloren förekommer ett spöklikt väsen som kallas Gwrach-y-rhibyn, och som i mångt och mycket påminner om fladdermuskvinnan från Da Nang. Hon är också kolsvart och utrustad med vingar, vilka hon slog med mot folks fönsterrutor för att meddela kommande dödsfall