Filmtips 64

Grave Encounters är en skräckfilm ifrån 2010.

Handling: Lance Preston är programledare för TV-programmet "Grave Encounters", där han tillsammans med sitt kamerateam jagar spöken på olika platser i USA. Nästa avsnitt ska spelas in på Collingwood Psychiatric Hospital där oförklarliga fenomen har rapporterats i flera år, och Lance och hans team har frivilligt gått med på att spendera natten där. Men de upptäcker snart att byggnaden är mer än hemsökt och att den inte har några planer på att någonsin låta dom lämna stället. Fast i en labyrint av oändliga korridorer och terroriserade av spökena av före detta patienter börjar de snart att ifrågasätta sin egna mentala hälsa. Och allt eftersom de glider längre och längre in i galenskapen börjar sanningen bakom sjukhusets mörka historia att nystas upp.


Mer Spökafton


Jasmine Richardson & Jeremy Steinke

 

Jasmine Richardson
en kanadensisk flicka som vid 12 års ålder anklagas för att ha mördat sina föräldrar och sin 8-åriga lillebror i sin hemstad Medicine Hat i Kanada den 23 april 2006. Hon ska ha gjort detta tillsammans med sin 23-åriga pojkvän Jeremy Allan Steinke.

Motivet
Föräldrarna ville inte att hon skulle vara tillsammans med den dubbelt så gamla Jeremy Steinke som hon träffat på en vampyrsajt. När mamma och pappa krävde att hon skulle lämna honom föddes planen hos flickan: Mörda familjen. Dom väntade tills föräldrarna hade somnat sen vid klockan ett på natten gick Jasmine och Jeremy in och högg ihjäl föräldrarna tillsammans. Och efter att dom dödade föräldrarna så kvävde Jasmine hennes lillebror till döds. 

Den 9 juli 2007, dömdes hon skyldig till tre mord. Hon fick maximistraffet tio års fängelse, för att hon var så ung. Den 15 december 2008, dömdes Jeremy till tre livstidsstraff.


Decebal HotelDet 150 år gamla hotellet, Decebal Hotel i Rumänien, har blivit en stor attraktion efter att lokala medier publicerat en bild från hotellet på ett spöke. Hotellet i Baile Herculane har varit stängt för renovering i fem års tid, men många som varit i hotellet nyligen uppger nu att de sett spöket. Spöket, en kvinna i en lång vit klänning, tros vakta en uråldrig skatt som ligger gömd under hotellet. Enligt en lokal legend ska kvinnan hindra personer som söker efter skatten. De äldre från orten hävdar att skatten finns på riktigt, men att den är så väl gömd att den aldrig kommer att hittas.

Victoria Iovan, 33, fångade spöket på bild när hon skulle ta ett fotografi av sin pojkvän.

– Jag fotograferade min pojkvän i hotellet. När jag kom hem var jag chockad över att se en kvinnas skugga i bilden, säger Iovan.

Ett annat vittne, Alexandru Bunduc. sade att han och sex klasskamrater också känt andens närvaro. Tillsammans hade de gått in i hotellet på skoj, men besöket blev inte långvarigt.

– Helt plötsligt kände vi en kall vind och vi såg en vit siluett nära oss. Vi kunde nästan inte komma ut eftersom vi sprang så fort, berättar Bunduc.

Lokala myndigheter varnar nu allmänheten att gå in i spökhotellet, då renoveringsarbetet gör det till en mycket osäker plats

Filmtips 63

Nekromantik 1 (1987) & 2 (1991) är splatter/gore skräckfilmer.

Handling
: En undergroundsklassiker om ett par nekrofiler som stillar sina sjuka begär.

Handling: Den sexiga sjuksköterskan Monika har ett litet dilemma. Hon tänder på döda män och har problem att välja mellan den levande pojkvännen och det ruttnande lik hon gömmer hemma. Den levande Mark är trevlig, stilig och pålitlig men är han lika erotiskt tändande som den halvruttne Robert? Hennes beslutsångest mellan dessa män är påtaglig och genomsyrar hela hennes existens.
Ruth EllisRuth Ellis
, född 9 oktober 1926 i Rhyl, Wales, död 13 juli 1955 i London, var en brittisk nattklubbsvärdinna, mördare, den sista kvinnan som avrättades i Storbritannien. Ruth Ellis avrättades i London 1955, dömd för att ha skjutit den man som misshandlat henne och dödat det barn hon väntade.

Ellis var innehavare av nattklubben Little Club. Där lärde hon känna David Blakely, och de inledde en passionerad och stormig kärleksaffär. Under ett våldsamt gräl slog Blakely henne i magen så hårt att hon förlorade det barn hon väntade. Ellis misstänkte att Blakely hade ett förhållande med en annan kvinna. Den 10 april 1955 väntade hon utanför hans bostad i Hampstead i norra London. Då han kom ut sköt hon honom med fem skott. Ett sjätte skott skadade en annan kvinna i tummen efter en rikoschett mot asfalten. Ellis bad sedan Blakelys vän tillkalla polis. När polisen kom stod Ellis kvar och sade: "Jag är skyldig. Jag är lite förvirrad." Ellis arresterades omgående. Rättegången blev mycket uppmärksammad. På frågan vad hennes avsikt var när hon avlossade skotten svarade hon: "Det är självklart att när jag sköt var min avsikt att döda honom." Dessa ord anses ha varit starkt avgörande till att hon dömdes till döden. Hon hängdes i Holloway-fängelset av Albert Pierrepoint den 13 juli 1955. Under såväl rättegången som avrättningen uppvisade hon ett anmärkningsvärt lugn.


A haunting sändas på discovery channelA Haunting
är en amerikansk TV-serie om paranormala fenomen som visades första gången oktober 2005 till november 2007 på Discovery Channel. Avsnitten är dramadokumentärer och innehåller bland annat intervjuer och återskapade rapporterade paranormala händelser på platser som påståtts vara hemsökta.

Filmtips 62

Srpski Film/A Serbian Film är en skräckfilm från 2010.

Handling: Den legendariske porrstjärnan Milos har dragit sig tillbaka från industrin och kämpar för att försörja sin fru och deras son.. När det förflutna knackar på dörren och Milos erbjuds en stor summa pengar för att delta i en experimentell konstfilm på beställning av en förmögen privatklient, kan han inte motstå frestelsen. Men projektet leder honom in i en värld av aldrig förr skådad ondska och när kameran börjar rulla är det för sent att backa ur.


Bela KissMan känner inte till mycket om Bela kiss bakgrund, mannen som blev en av de otäckaste seriemördarna igenom tiderna. Det mesta som är känt om honom härstammar från tiden när han började mörda, då var han en ung man som verkade leta efter någon att gifta sig med.

Bela kiss hade blå ögon och ljust hår och kvinnorna tyckte han var attraktiv, inte bara för utseendet utan för att var intelligent och väluppfostrad. Men när hans brott avslöjades visade det sig att Kiss hade varit en kvinnomördare. Han hade mördat mer än tjugo kvinnor och lagt in deras kroppar i sprit i stora plåttunnor som han hade gömt i sitt hem och ute på landet. Inte minst otäckt är att han lyckades klara sig utan att bli tagen av polisen.

1912 bodde Bela Kiss i byn Czinkota i närheten av Budapest. Han delade hem med din hushållserska, en äldre dam som hete fru Jakubec. Kiss var viserligen omtyckt i byn, men umgicks inte med grannarna. Som ensamstående man hade han ett förhållande med den ena unga snygga kvinnan efter den andra som ofta kom och hälsade på, men de blev aldrig presenterade för hushållerskan eller någon av grannarna. Kiss samlade på plåttunnor och förklarade för polisen i byn att han lagrade bensin i dom, eftersom det snart skulle bli ont om varan när kriget bröt ut.

Kiss blev inkallad till armén 1914. Medan han var borta tog sig soldater till huset för att leta bensin. Dom hittade tunnorna och öppnade dom. Men istället för bensin fanns det döda kvinnor i varje tunna, dom var strypta och kropparna hade en konserverats i spriten. När polisen sökte igenom Kiss papper fann man mängder av brev från kvinnor som hade svarat på hans äktenskapsannons och åkt för att hälsa på honom.

Kiss lurade till sig välbärgade. snygga kvinnor genom att lova gifta sig med dom och under tiden svindlade han dem på deras pengar. Sedan bjöd han hem kvinnorna till sig, ströp dem och la kropparna i tunnorna med sprit. Kropparna hade stickhål i halsen och var tömda på blod. Bela kiss var inte bara en mördare utan en vampyr också. Ingen vet idag varför han valde att konservera liken på det här sättet. Det var ju väldigt riskabelt. För det första var tunnorna så stora och svåra att gömma, för det andra var liken så välbevarade att det gick att läsa etiketterna på kläderna. Kiss måste ha insett att hans brott skulle bli upptäckta om tunnorna någonsin öppnades.

Flera försvunna kvinnor från trakten påträffades i tunnorna och även andra som ínte hade blivit anmälda försvunna. Kiss hade upprepat sina brott gång på gång och mördat oskyldiga kvinnor med hjälp av ett falskt namn, han kallade sig herr Hoffmann. Först när liken hittades insåg polisen att Bela Kiss och Herr Hoffmann var samma person. Två änkor som Hoffmann hade brevväxlade med saknades och polisen hade velat tagit in honom på förhör. Krigsutbrottet var perfekt för Kiss som behövde försvinna och han iscensatte sin egen död genom att anta en död kamrats identitet, mannen hade dött i strid. Kiss bytte helt enkelt identitetshandlingar med den döde soldaten. Men planen sprack när någon som känt Kiss tidigare fick syn på honom i Budapest våren 1919. Polisen kom på bedrägeriet, men fick ändå inte tag på honom. Senare skröt en soldat som hette Hoffmann för sina kamrater om att han var en skicklig strypare, men spåret kallnade när polsen ännu en gång misslyckades att på tag i honom. Många år senare råkade kommisarie Henry Oswald på mordroteln i New York på syn på Kiss.

Oswald var känd att ha ett bra ansiktsminne. Vid den tiden bör Kiss ha varit i sextioårsåldern. Oswald följde efter mannen, men tappade bort honom i trängselt på Time Square. Några år senare blev Kiss åter sedd i New York, då arbetade han som portvakt i ett hyreshus, men han lyckades fly från polisen och blev aldrig gripen.

Ingen vet när eller hur Bela Kiss dog. Ingen vet heller hur många offer han mördade. Slutade han döda kvinnor när han var på rymmen eller fortsatte han? Ingen kommen någonsin få reda på hur många han dödade.

 

Ett svenskt poltergeistfenomenKarin Nauckhoff var 27 år och bodde med sin man i en villa på landet. I fem års tid hade hon lidit av svimningsanfall, ångest, tungsinthet, depressioner och andra psykiska besvär. Under en period hade hon sysslat med den spiritualistiska aktivitet som brukar kallas "anden i glaset" och då haft kontakt med en ande som kallade sig Piscator och för en tid blev hennes ledare. Innan poltergeistfenomenen började hade hon dock slutat med sina spiritualistiska förehavanden.

Poltergeisten gav sig tillkänna genom knackningar och skarpa knallar i väggarna. Dessa följde Karin när hon gick från ett rum till ett annat, men upphörde när hon lämnade villan i något ärende. Om hon blev upprörd blev aktiviteten intensivare. Ibland startade den på hennes direkta befallning. När Karin och hennes man med hjälp av anden i glaset tog kontakt med Karins förre ledare Piscator, förklarade Piscator att det var han som var ansvarig för fenomenen.

När pressen 1904 berättade om ”spökerier” i en villa i Kalmartrakten var det därför naturligt för psykologen Poul Bjerre att ta kontakt med Karin och han fick också en inbjudan att besöka den drabbade familjen. Med hjälp av hypnos lyckades Bjerre visa att de knackningar som plågat familjen under en tid åstadkoms av den unga fruns eget nervsystem och inte av någon främmande kraft. Genom sina sessioner med ”Karin” lyckades Bjerre övertygande visa att den nervösa energi har förmåga att utöva fjärrverkan på fysiska föremål. Bjerre har här också, som den förste med vetenskaplig noggrannhet, visat hur man kan utsätta dylika fenomen för konkreta experiment som går att upprepa under kontrollerade former.


Urban Legends: GhostsEn riktigt bra spökvideo som innehåller fotografier, videos och ljudklipp (EVP) mm. 


Christopher ScarverChristopher J. Scarver
, född 6 juli 1969, är en afro-amerikansk mördare som har blivit mest känd för att ha dödat den homosexuelle seriemördaren, nekrofilen och kannibalen Jeffrey Dahmer på Columbia Correctional Institute i Portage, Wisconsin 1994.

Han dödade även mördaren Jesse Anderson (1957–1994) samtidigt.

Christopher Scarver påstod att han i detta fall mördade Dahmer på uppdrag från Gud, men många tror istället att detta mord var relaterat till rasism då Scarver var rasist och ofta hade en aggressiv attityd mot vita. Jeffrey Dahmer hade mördat 17 unga män och sedan styckat kropparna och i vissa fall ätit upp delar av kropparna. De flesta av Dahmers offer var svarta och Scarver var själv svart. Detta är en av orsakerna till teorierna om att mordet kan ha haft en rasrelaterad orsak.


Bell häxanEn av de första omtalade Poltergeist-fallen utspelade sig i Tennessee, USA, mellan åren 1817-1827. Det finns flera böcker som skrivits om den här historien. Några forskare menar att det är en av de bäst undersökta fallen av hemsökelser. Historien tar sin början en dag då John Bell mötte ett underligt djur -hälften hund, hälften kanin- i utkanten av hans majsfält. Kort efter detta började det höras märkliga krafsande och krasande ljud inne i familjen Bells hus. Barnen berättade att deras sängkläder drogs undan när de försökte sova. Den yngsta dottern Betsy blev slagen av en osynlig kraft och fick märken i ansiktet. Hela familjen berättade att de ofta hörde rösten av en gammal kvinna som sjöng och mumlade.

Den blivande presidenten Andrew Jackson hörde talas om hemsökelsen och beslöt sig för att själv utreda saken 1819. Flera historier beskriver vad Jackson och hans män upplevde, bland annat krampanfall, osynliga väggar och tjuvnyp. Sällskapet stannade bara ett knappt dygn innan de fick nog och begav sig hemåt. Jackson ska senare ha sagt: ”Jag strider hellre mot hela brittiska armén än möter den där Bell-häxan igen!”

”Bell-häxan”, som fenomenet nu var känt som, ska också ha lagt sig i Betsys förlovning med grannen Joshua Gardner. Varje gång de träffades fick de ta emot hugg och slag från något osynligt och till slut sade Betsy upp förlovningen. Under hela hemsökelsen talade den gamla kvinnans röst om att hon ville se John Bell död och allteftersom tiden led tycktes han drabbas av märkliga anfall. Den 20 december 1820 avled John Bell. En liten flaska med en mystisk vätska hittades bredvid honom. Enligt legenden slickade familjens katt i sig några droppar från flaskan, och dog på fläcken. En röst ska då ha hörts säga: ”Jag gav gamle Jack en dos av det där igår kväll och det gjorde susen”.

Efter John Bells död verkar hemsökelsen ha upphört, men Betsy ska ha hört rösten en sista gång säga att den skulle återvända 1828. Det sägs att sonen John Bell jr faktiskt hörde samma röst igen just det året, och att den då ska ha förutspått framtida händelser som det amerikanska inbördeskriget.

Vem var då den omtalade ”Bell-häxan” egentligen? Enligt legender var hon anden efter John Bells granne Kate Batts. Beroende på vilken historia man läser hade de bägge länge grälat om hur deras olika tomtgränser skulle dras, eller hur mycket en slav skulle kosta. Kate Batts var äldre än John och dog flera år innan honom.

De flesta beskrivningarna av spökerierna kommer ur John Bell jr:s dagbok, men den skrevs först 30 år efter att hans far dött under mystiska omständigheter. Det verkar som om något underligt hänt familjen Bell, men frågan är hur mycket av deras påstådda upplevelser som faktiskt är sanna. Historien om Bell-häxans spökerier har gett upphov till en massa böcker och också några filmer. 2006 kom filmen An American Haunting som följer grundhistorien ganska väl. Det sägs också att den framgångsrika Blair Witch Project (1999) var inspirerad av legenden om Bell-häxan.


Spökafton - EnsamrummetNågon mer som minns detta avsnitt? Gick på tv förlänge sen.
Finns flera delar på youtube om ni vill se fler avsnitt.

Filmtips 61

Insidious är en skräckfilm från 2011.
 
Handling:
Berättelsen om en ung familj som gör en fruktansvärd upptäckt. Deras medvetslösa sons kropp har förvandlats till en magnet som drar till sig onda väsen, samtidigt som hans eget medvetande är fångat i den det mörka och lömska rike som kallas the further.


Det spökar(Det finns fler avsnitt på youtube.)

Hotell BilanClarion Collection Hotell Bilan är inrymt i Värmlands gamla länsfängelse från 1800-talet. De gamla cellerna är ombyggda till 68 bekväma hotellrum. Byggnadens ursprung är väl tillvaratagen och hotellet inrymmer ett museum som visar fängelsets historia.

På Hotell Bilan i Karlstad ska det ske underliga saker. Hotellet som tidigare varit ett länsfängelse har fortfarande fängelseceller bevarade. Hotellet sägs vara hemsökt av en präst som en gång i tiden var en av fångarna. Han ska ha förgiftat gamla människor, som han tyckte var en börda för samhället, genom att hälla arsenik i nattvarden. Prästen dömdes för sina brott till döden men hängde sig innan domen verkställdes.

För inte så länge sedan på Hotell Bilan hände något som inte går att förklara. En anställd var på väg ner till det lilla museet för att låsa när han stoppades av något som kändes som en osynlig vägg. Han kunde inte gå längre trots att det inte fanns något där. Full av obehag hade han vänt om och gått upp igen. Men efter att ha intalat sig om hur feg han var vände han och gick ner igen. Men samma sak hände denna gång. Den kvällen fick museet stå olåst, berättar den anställde som heter Lillemor Gaasvik och är receptionsansvarig på Hotell Bilan.

Men det är fler än Lillemor Gaasvik som upplevt konstiga saker. Bland annat har några hotellgäster påpekat att de hört ljud från övervåningen på nattetid. Men när personalen sedan har kollat efter vem som bott i rummet har det visat sig stå tomt.


William PalmerWilliam Palmer
, född 1824, död 14 juni 1856 var en brittisk läkare och massmördare.

Rättegången mot honom inleddes 14 maj 1856 vid Old Bailey i London och den kom att bli en av 1800-talets mest uppmärksammade. Dr Palmers offer förgiftades med stryknin. Hans offer blev fyra av hans 14 utomäktenskapliga barn, hans svärmor, hans hustru, och flera andra släktingar. Palmer befanns skyldig och dömdes till döden. Han hängdes 14 juni 1856 i London. Runt 30 tusen var på plats för att beskåda avrättningen.


Väsen (Tv-Program)Programinformation:
Väsen är en serie som berättar om vår folktros varelser. Se gamla tidens väsen, och upptäck de som är aktuella i vårt moderna samhälle.

Hela säsongen finns att tanka hem här.

Filmtips 60

Tucker & Dale vs Evil är en skräck komedi från 2010.

Handling
: Dale och Tucker är ett par harmlösa bonnläppar som åker för att inspektera sitt nyligen inköpta "sommarhus", en förfallen stuga mitt ute i skogen. Av en händelse räddar de livet på en vacker collegestudent, som är ute och campar med sina vänner, när hon håller på att drunkna. En serie missförstånd leder dock till att hennes vänner tror att de är två mördare, och plötsligt tvingas Dale och Tucker kämpa för sina liv.


Tecken på en hemsökelse.Plötsliga, oförklarliga vindar

Stark känsla av att vara uttittade eller förföljd

Plötslig kalla fläckar eller kalla känslor

Oförklarliga röster (viskningar, suckar, morrningar, skall, sång, skratt, etc)

Oförklarliga skuggor

Rörelse ur ögonvrån

Apparater sätta på eller stänga av sig själva

Dörrar öppnas eller stängs på egen hand

Vatten slå på och av på egen hand

Objekt som flyttas eller omorganiseras på egen hand

Möbler som flyttas

Skrapningar eller knackningar

Någon ropar eller viskar ditt namn

Oförklarliga ljusfenomen

Känna beröring på kroppen av något som inte finns i din närhet

Ryck i kläderna

Oförklarlig rök eller dimma

Tecken på en mörkare hemsökelse

Ryck i hår eller kläder

Känsla av extremt tung varm luft

Delar av huset känns mörkare än andra

Starka lukter t.e.x röklukt

Plötsliga känslor av sorg eller illamående

Skuggor mörkare än andra skuggorna

Rivmärken eller andra märken på kroppen

Tankar som inte är dina egna

Att göra saker du normalt inte skulle göra

Religiösa föremål går sönder eller försvinner

Höra röster som ej är mänskliga (alltså varken en man eller kvinnoröst)

Man kan höra eller se barn

Blobliknande former som flyter i hemmet eller på tomten