Mansonfamiljen


Mansonfamiljen
bestod av drygt 30 personer, de flesta bara i tonåren, som bodde på en ranch i öknen Topanga Canyon i Santa Susana-bergen. De drogs till den karismatiske kultledaren och fastnade i ett nät av ondska. Familjen åtalades för nio mord.

Mansonfamiljens mest beryktade våldsdåd var mordet på Sharon Tate, hustru till filmregissören Roman Polański. Natten till den 9 augusti 1969 bröt sig fyra medlemmar ur Mansonfamiljen in i Polańskis bostad i Beverly Hills och mördade Steven Parent, Sharon Tate (som var höggravid), Abigail Folger, Wojtek Frykowski och Jay Sebring. På husets dörr hade någon skrivit i offrens blod: "Död åt svinen".

Los Angeles var i chock. Det blev inte bättre när ytterligare två personer dödades på liknande sätt nästa natt: den förmögne specerihandlaren Leno La Bianca, 44, och hans fru Rosemary, 38. Mördarna hade ristat ordet "krig" i Lenos kropp. Och orden "Helter Skelter" stod i blod på kylskåpet.

Inte förrän tre månader efter morden kom namnet Charles Manson och hans familj på tal.

Manson dömdes till dödsstraff 1969 för att ha planerat morden på Roman Polanskis fru filmstjärnan Sharon Tate, affärskvinnan Abigail Folger samt ytterligare tre andra som knivskars och sköts ihjäl i Sharon Tates och Polanskis gemensamma hem i Los Angeles.

Mansons medbrottslingar Susan Atkins, Leslie Van Houten, Patricia Krenwinkel och Charles "Tex" Watson dömdes tillsammans med honom till döden. Dödsdomarna ändrades till livstids fängelse 1972 då avrättningar förbjöds under en kort period i USA. Manson beordrade att hans anhängare skulle rista in ett X i pannan för att eftersom de inte längre tillhörde samhället. Många av familjen har genomgått en plastikkirurgi för att få bort X:et mellan ögonen.

Motiven till morden var enligt vissa att Manson ville starta ett raskrig. Familjen gjorde försök att döda en vit människa och sedan placera ut kniven i ett svart område och då skulle folk tro att en svart människa hade dödat en vit och på så sett skulle det bli ett raskrig och familjen skulle då bosätta sig i öknen, men något raskrig blev det knappast. Enligt andra var de bara vansinniga. Manson kallade hur som helst morden för "Helter Skelter" efter en Beatles-låt med titeln.

Andra mord som begicks av familjen var mordet på musikläraren Gary Hinman. Detta mord utfördes av Bobby Beausoleil den 27 juli 1969. Susan Atkins var med vid det mordet och det var när hon satt häktad i samband med det som hon skröt för sina cellkamrater att hon dödat Sharon Tate, vilket var en av anledningarna att "familjen" häktades för Tate/LaBianca-morden.


Susan Atkins, Patricia Krenwinkel och Leslie Van Houten i rätten.

Bruce Davis och Steve Grogan dömdes senare för mordet på Donald "Shorty" Shea som arbetade på Spahn Ranch. Grogan hjälpte senare polisen att hitta platsen där liket var begravt och han blev frisläppt 1985 och är således den enda "familjemedlem" som dömts för mord och sedan blivit frisläppt. De övriga medlemmarna har upprepade gånger ansökt om att bli frigivna men alltid blivit nekade. Atkins var den kvinna som suttit fängslad längst i Kalifornien.


Voytech Frykowski, Sharon Tate, Stephen Parent, Jay Sebring, och Abigail Folger.

Begravningen för alla offren hölls onsdagen den 13 augusti. Sharon Tate ligger begravd på Holy Cross kyrkogård i Culver City, Kalifornien. I sin famn håller hon sin ofödde son.  

Kommentarer
Postat av: Patricia

Tack för att du tog dig tid att uppfylla mitt önskemål! :)

2011-06-13 @ 00:14:11
Postat av: Dahlian

Hoppas det dög :)

2011-06-13 @ 12:56:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0