Michael Bruce RossMichael Bruce Ross
, född 26 juli 1959 i Putnam, Connecticut, död 13 maj 2005 i Somers, Connecticut, USA, var en amerikansk seriemördare. Han avrättades i delstaten Connecticut. Det var den första avrättningen i Connecticut och i hela New England sedan 1960.

Han kallades "The Egg Man".

Barndom
Ross föddes i Putnam, Connecticut till Patricia Hilda Laine och Dan Graeme Ross. Han växte upp på en bondgård i Brooklyn, Connecticut. Hans liv hemma var extremt dysfunktionellt; hans mamma, som blivit inlagd på institution fler än en gång och som så småningom övergav familjen, slog alla fyra av sina barn varav Ross var den som misshandlades värst. En del familjer och vänner påstår också att Ross blev antastad av sin unga farbror, som begick självmord när Ross var sex år gammal.

Han var en intelligent liten pojke, med en IQ på 122, och gjorde bra ifrån sig i skolan. Han började senare studera agrikulturell ekonomi på universitetet i Cornell. Under sitt andra år på universitetet började han förfölja kvinnor. Under sitt sista år på universitetet begick han sin första våldtäkt, och sitt första mord strax efter. Mellan 1981 och 1984 våldtog och mördade han åtta flickor och kvinnor (i åldrarna 14 till 25) i New York och Connecticut.

Dzung Ngoc Tu, 25, en student från Cornells universitet.
Tammy Williams, 17, från Brooklyn, Connecticut.
Paula Perrera, 16, från Wallkill, New York
Debra Smith Taylor, 23, från Griswold
Robin Stavinsky, 19, från Norwich
April Brunias, 14, från Griswold.
Leslie Shelley, 14, från Griswold.
Wendy Baribeault, 17, från Griswold.
Vivian Dobson, 21, 1983 (var den ända som inte blev mördad)

   

   

Den 6 juli 1987 dömdes han till döden och tillbringade de kommande 18 åren i dödscell.

Avrättningen
Ross stödde sin egen dödsdom under det sista året av sitt liv, och påstod att han ville bespara offrens familjer från mer smärta. En timme innan han skulle avrättas på morgonen den 29 januari 2005 så anordnade hans advokat, på begäran av Ross pappa, så att han fick två dagars uppehåll. Ross avrättning med giftinjektion förflyttades till den 31 januari, 2005, kl. 21.00. Men tidigare den dagen blev hans avrättning återigen framflyttad på grund av tvivel på om Ross var mentalt frisk eller inte; efter att ha kämpat emot sin dödsdom i 17 år började han plötsligt avfärda sin rätt till appellation.

Han avrättades med giftinjektion den 13 maj 2005.


Joel RifkinJoel Rifkin
, även kallad Joel The Ripper av amerikansk media, född 20 januari 1959. Är en amerikansk seriemördare.

Mellan 1989-1993 mördade han 17 kvinnor i New York (han är dömd för 9 mord men har själv erkänt 17). Hans offer var mestadels knarkare och prostituerade. Han plockade upp dem på gatorna och sade att han ville köpa sex, därefter tog han hem dem till sitt hus där han antingen ströp eller slog ihjäl sina offer. Genom att dumpa sina offer på platser som låg långt ifrån varandra lyckades polisen inte koppla ihop morden. Ett flertal av hans offer har aldrig hittats. Han åkte tillslut dock fast och började i förhör erkänna det ena mordet efter det andra och först då kunde polisen koppla honom till flera av morden efter att man funnit massor av offrens tillhörigheter i Rifkins hus.

Han dömdes 1994 för nio mord till 203 års fängelse.

I en intervju har Joel Rifkin beskrivit sitt mördande som det enda han någonsin varit bra på och att han troligen, om han släpptes fri, skulle börja döda igen.Finns fler delar på youtube.


Genene JonesGenene Ann Jones
, född 13 juli 1950 i USA, är en amerikansk seriemördare och f.d barnsjuksköterska dömd till 99 år i fängelse. Jones mördade ett okänt antal barn under sin tid som sjuksköterska (men man tror att det kan röra sig bom 50 barn). Ett av offren var Chelsea McClellan som oväntat avled då hon efter att ha varit under Jones vård för en lätt förkylning var tillbaka på rutinundersökning.

Genene Jones dömdes 1985 till 99 år i fängelse och har nekats villkorlig frigivning sex gånger. Straffet har dock förkortats med två tredjedelar på grund av överbeläggning i kriminalvården. Straffet avtjänas för närvarande i Huntsville i Texas.


Leopold och LoebLeopold och Loeb
, egentligen Nathan Freudenthal Leopold, Jr. (född 19 november 1904, död 30 augusti 1971) och Richard Albert Loeb (född 11 juni 1905, död 28 januari 1936) var två amerikanska studenter i Chicago som 1924 kidnappade och mördade den 14-årige miljonärssonen Robert ”Bobby” Franks.

Leopold och Loeb hade föresatt sig att begå det ”perfekta brottet” och därmed undgå upptäckt. Den 21 maj 1924 lurade de in Franks i en bil och ströp honom, varpå de gömde kroppen i en kulvert under ett järnvägsspår. De trodde inte att kroppen skulle påträffas förrän de hunnit få lösesumman från Franks föräldrar. En person upptäckte dock Franks döda kropp tämligen omgående, och den tekniska bevisningen, bland annat ett par glasögon, band Leopold till platsen. Under polisförhör bröt de båda samman och erkände mordet. Vid den efterföljande rättegången dömdes Leopold och Loeb till livstids fängelse (för mordet) och ytterligare 99 års fängelse (för kidnappningen).

I januari 1936 attackerades Loeb av en medfånge med en rakkniv och skars till döds. Leopold släpptes fri villkorligt 1958, efter 33 år i fängelse. Han emigrerade till Puerto Rico, där han 1971 dog av en hjärtattack.


Bild


Fallet om Shanda Sharer

Shanda Sharer
, född 6 juni 1979 i Pineville, Kentucky, USA, död 10 januari 1992 i Madison, Indiana, var en 12-årig amerikansk flicka som blev nedslagen och sedan bränd till döds av fyra tonåriga flickor. Mordet väckte stor uppmärksamhet för det grymma tillvägagångssättet.

Sharer föddes den 6 juni 1979 i Pineville, ett litet samhälle med bara några tusen invånare. När Shanda 1991 började högstadiet fann hon kärleken i en lesbisk relation med klasskamraten Amanda Heavrin. Vad Shanda inte visste var att Amanda samtidigt hade ett förhållande med den 16-åriga niondeklassaren Melinda Loveless. Melinda blev rasande när hon hörde att Shanda också dejtade Amanda och sade att hon skulle hämnas.

Mordet
Den 10 januari 1992, ringde Melinda Loveless (16) och bjöd med Shanda på en tjejkväll, med på planen var också Laurie Tackett (17), Hope Rippey (15) och Toni Lawrence (15). När väl Shanda satte sig i bilen attackerade Melinda henne med slag och sparkar så att Shanda nästan svimmade. Misshandeln fortsatte när flickorna hade åkt en bit och parkerat bilen vid en enslig skog. Melinda satte i raseri eld på Shanda genom att först dränka henne i bensin och sedan tända på medan de andra flickorna bara skrattade. Shanda dog av sina brännskador och av smärtan, flickorna gömde hennes kropp i skogen och försvann från platsen, nästa dag gick de till skolan och låtsades som ingenting.

Rättegången osv
Shandas föräldrar blev mycket oroliga när hon inte kom hem igen och först nästa dag bad de polisen hjälpa dem, en skallkedja bildades och polisen tog även hundar til hjälp att finna Sharer. Först tre dagar senare fann de kroppen efter den svårt brända och ihjälslagna Shanda. Polisen fann snabbt att det var Melinda Loveless och de tre andra flickorna som hade genomfört brottet trots att de aldrig erkände under de inledande förhören. Alla fyra arresterades för mordet, och i en rättegång dömdes de alla till fängelse. Melinda Loveless, född 1975, dömdes till 60 års fängelse. Hon kan bli föremål för villkorlig frigivning 2020. Även Laurie Tackett dömdes till 60 års fängelse och kan friges 2020. Hope Rippey dömdes till 50 års fängelse, men hon frigavs redan 2006.
Toni Lawrence dömdes till 20 års fängelse. Hon frigavs i förtid 2000.Finns fler delar på youtube.

Bilder


VildmänI flera kulturer över hela världen dyker figuren ”vildmannen” upp. Vanligtvis är han en hårig, människoliknande skogsjätte som rövar bort kvinnor och slåss mot olika hjältar. Men förutom att vara ett sagomonster i spännande historier har vildmannen fyllt en viktig symbolisk roll som en sorts magisk länk mellan människan och naturen. Under medeltiden användes vildmannen flitigt som en heraldisk figur, vilket betyder att han dök upp på vapensköldar och i olika familjevapen.

Vildmannen avbildas oftast som en hårig, skäggig karl med en krans av murgröna på huvudet. I sin hand bär han en stor träklubba som stridsvapen.

I Lapplands landskapsvapen står en röd vildman.

Under 1900-talet ersattes historierna om vildmän av berättelser om möten med håriga, apliknande varelser. Det finns en antydan om att de här figurerna skulle vara utdöda delar av människans släktträd, som på något sätt överlevt. På så sätt kan senare tiders "vildmän" verka mer bundna till vetenskapliga fakta än medeltidens sagolika skogsjättar. Sedan finns det de som menar att sagornas vildmän hela tiden varit detsamma som apmänniskor, bara det att förr i världen såg man dem som sagornas jättar. Sådana moderna vildmän är till exempel Yetin och Bigfoot.

Art by John Wayne Gacy

John Wayne Gacy var känd för att måla färgglada clownmotiv under fängelsetiden. Här är några tavlor han har målat. Man kan fortfarande köpa tavlor gjorda av honom, dom är populära än idag fast han blev avrättad i maj 1994. Om ni vill se fler motiv han har gjort så är det bara att söka runt på nätet efter art by John Wayne Gacy.

Fast det finns bara att köpa tavlorna utomlands t.e.x runt om i USA.


Skolmassakern i JokelaskolanPekka-Eric Auvinen
, född 4 juni 1989, död 7 november 2007, var den 18-årige finlänska skoleleven som den 7 november 2007 som utförde skolmassakern i Jokelaskolan i Tusby i Finland. I media kallades han The Youtube Killer.

Han lade innan dådet ut texter och filmer av sig själv på Youtube. Under pseudonymerna "sturmgeist89" och "naturalselector89" (som senare spärrades) skrev Auvinen att han trodde på naturligt urval/socialdarwinism och på bilder bar han en t-shirt med texten Humanity is overrated.

Auvinen har i chattforum på nätet skrivit om sitt hat mot samhället och om hur samhället har valt en "fel stig". Han beskrev sig som en ”moralisk övermänniska” som är termer ifrån filosofen Nietzsche i ägo av mästarmoralen i opposition till majoriteten av dagens människor som är "undermänniskor" och bär på slavmoralen och lade ut en 19 punkter lång lista med saker han sade sig avsky och ansåg var oorganiska och felaktiga.

I ett manifest,den naturliga urväljarens manifest, som han lade ut på internet skrev han: ”Förhoppningsvis inspirerar mitt dåd alla världens intelligenta individer till något slags världsomfattande krig och revolution mot rådande system // Jag är beredd att dö för min sak.” Auvinen kan ha använt en internetsida som tillhört amerikanen Dillon Cossey. Cossey greps i oktober 2007, misstänkt för att ha planerat en skolmassaker i stil med Columbine-massakern.

Skolmassakern
Omkring kl 11.40 öppnade Pekka-Eric Auvinen eld i Jokelaskolan. Det utbröt kaos och panik och skolans kvinnliga rektor försökte få eleverna att stanna i klassrummen med dörrarna låsta. Några av ungdomarna krossade fönsterrutorna för att ta sig ut ur byggnaden den vägen. Den första polispatrullen anlände 11.55. Därefter anlände även tungt beväpnad polis, med insatsstyrkan Beredskapsenheten och omringade skolan. Detta tog inte mer än 9 min.

Auvinen besköt polisen vid ett tillfälle med två skott utan att orsaka några skador. Gärningsmannen gick sedan omkring i skolan; först knackade han på dörrarna till klassrummen, för att sedan skjuta sina offer flera gånger i huvudet, bröstkorgen eller bålen. Han verkar ha valt ut sina offer, då han rapporteras ha låtit flickor och mindre barn gå. Åtta människor avled av gärningsmannens skott. Sex av offren var elever, fem pojkar och en vuxenstuderande kvinna. De övriga offren var skolans kvinnliga rektor som Auvinen tvingade ned på knä och sedan avrättade. 12 människor fick skottskador och ett okänt antal människor skadades av krossat glas.

Auvinen avfyrade totalt 76 skott. Enligt polisen sköt han det sista skottet klockan 12.04. Slutligen sköt han sig själv i huvudet. Svårt skadad fördes han 14.45 till Tölö sjukhus där han avled kl. 23.00 lokal tid. Den 8 november 2007 flaggade finska flaggan på halv stång runt om i världen.
Häxans Hus

 

Utanför Katthammarsvik på Gotland ligger Häxans hus.

Katthamra gård i Katthammarsvik är Gotlands enda herrgård. Delar av de nuvarande byggnaderna
härstammar från medeltiden. I slutet av 1700-talet övertogs Katthamra av den hänsynslösa affärsmannen Jacob Dubbe, vars minne fortfarande spökar på ön. Delar av gården hyrs i dag ut. Mest spektakulär är Smedjan, en liten trästuga helt övervuxen av murgröna, förövrigt landskapsväxt. I folkmun kallas det ”Häxans hus”.

Hon "häxan" blev bränd på bål, anklagad för att ha ätit barn och haft sexuellt umgänge med Djävulen själv. Avrättningen utfördes på Stora torget i Visby 1679. Landsdomare Nils Madsen Braad yrkade att hon skulle torteras medglödgade tänger innan hon brändes, vilket dock inte gjordes. Enligt vittnesmål uppförde sig Drake under hela avrättningen med stor värdighet; hon "tycktes inte stort frukta sig för döden, stigandes friskt uppför bålet".

En påse krut band om hennes hals för att döden skulle komma snabbare. Hon talade lugnt med bödeln, "låtande sig av honom till händer och fötter järnslås", och kom med svar på tal då prästerna kom med sina förmaningar. Då en av hennes döttrar ut i publiken ropade till henne att bekänna sina brott "gav Drake sin dotter i den ondes våld och förbannade henne för evig tid." Sedan tändes bålet. Det sägs att hon dog utan att skrika och utan smärta, vilket togs som ännu ett bevis på hennes skuld, eftersom häxor inte troddes kunna känna smärta


José Luis CalvaJosé Luis Calva Zepeda
(född den 20 Juni 1969 - död 11 december 2007) var en mexikansk författare och seriemördare. Calva har anklagats för mord på åtta kvinnor. Calva hade erkännde också att han brukade äta delar av sina offer.

Gripandet
I oktober 2007, kom polisen hem till Calva hem för att gripa honom för misstankar om försvinnandet av sin flickvän Alejandra Galeana, som sågs senast den 6 oktober. När polisen kom satt han och åt människokött  kryddat med citron och andra kryddor. Calva försökte fly genom att hoppa ut genom fönstret, men polisen hann gripa honom.

Inuti sin lägenhet, fann polisen den stympade kroppen av Alejandra. Och mänskliga kvarlevor i kylskåpet, och en stekpanna med kokt människokött i.

Självmordet
Den tidiga morgonen den 11december 2007, fann man kroppen av Calva. Han hade hängt sig med sitt bälte. Man fann inga självmordsbrev.


Filmtips 55

Buried är en thriller från 2010.

Handling: Amerikanen Paul arbetar i Irak. Efter en attack av en grupp irakier vaknar han upp för att märka att han ligger i en kista - levande begravd. Med hjälp av endast en tändare och en mobiltelefon tävlar Paul mot klockan för att försöka ta sig ur denna klaustrofobiska dödsfälla.


Horror Movie Figures

Kohlswa HerrgårdKohlswa herrgårds historia är lång och spännande. Den första herrgårdsbyggnaden anlades redan 1678 och kung Karl XI bidrog med fem barocktak, tre av dem finns fortfarande kvar. Herrgården är belägen mellan Köping och Fagersta. En sägen är att när man monterade numren på rummen i Herrgården så missade man ett av rummen, nr 10. Rummen 9 och 11 hamnade istället bredvid varandra och rum nummer 10 fick bli ett litet hus ute på gården i stället, efter denna fatala miss sägs det att efter det spökar det där och det gör att människor har besökt och bokat detta rum av den anledningen.

Men herrgården har bara inte feluppsatta rummsnummer utan har som de flesta andra herrgårdar även ett husspöke. Kohlswa herrgårdsspöke har beskrivits som en av de gammla brukssmedederna som spökar i en av flygelbyggnaden. Där han irrandes och bullrande letar efter sin fru som dog i barnsäng. Utanför herrgården nere vid en av lindarna i herrgådssparken sägs också att en skatt finns gömd.

Nathaniel Bar-JonahNathaniel Bar-Jonah
född 15 februari 1957, död 13 april 2008, var en dömd brottsling som tjänstgjorde ett 130-årigt långt fängelsestraff utan möjlighet till villkorlig frigivning i den amerikanska delstaten Montana efter att ha dömnts för kidnappning, grov misshandel och sexuella övergrepp mot barn. Han föddes i Worcester i Massachusetts.

Offret

10-årige Zachary Ramsy

Döden
Nathaniel Bar-Jonah avled den 13 april 2008. Dödsorsaken var en hjärtinfarkt.


Uppskärarna från ChicagoUppskärarna från Chicago
 var en satanisk kult bestående av Robin Gecht och tre medarbetare Edward Spreitzer med bröderna Andreas och Thomas Kokoraleis. Dom misstänktes att ha fört bort 18 kvinnor i Chicago , Illinois 1981 och 1982. Gecht och hans gäng åkte runt i en van och sökte efter prostituerade att döda i Gecht lägenhet. De påstod sig ha bort ena bröstet från varje offer och ätit bröstet medans Robin läse avsnitt i den satanistiska bibeln . Dom turades också om att våldta det öppna såret (där dom skar bort bröstet).

Männen greps 1982 för att dom dödat en prostituerad. Även om Gecht sa att fler var inblandade med att döda en prostituerad, men utredarna hade inte tillräckliga bevis för att åtala honom för mord. Gecht avtjänar 120 år i Menard Correctional Center för stympning och våldtagit en 18-årig prostituerad.

Edward Spreitzer och Andrew Kokoraleis dömdes till döden. Den 16 mars 1999 avrättades Andrew genom en giftinjektion. Han dömdes för mordet som skedde 1982 på Lorraine Borowski. Hon blev bortförd när hon skulle gå till arbetet. Hennes lemlästade kropp hittades på en kyrkogård.

Thomas Kokoraleis dömdes också för mordet på Lorraine Borowski. Han dömdes till livstidsfängelse.

Edward Spreitzer dödsdom omvandlades i sista minuten förvandling till livstidsfängelse. 
Illinois bestämde 2003 att dom ej skulle införa dödsstraff längre.