Det spökar


Filmtips 76

Murder-Set-Pieces är en skräckfilm från 2004.

Handling: Med sitt uppseendeväckande våld hör Murder-Set-Pieces till den mest ökända klassens filmer. Vi slungas in i det depraverade livet av nazisten "Fotografen" som roar sig med att plåta unga flickor i sin studio. Men när deras skönhet gör upphetsningen för stor drabbas han av ett okontrollerbart begär att döda.


Cleveland mördarenCleveland Torso Murderer
(även kallad Mad Butcher av Kingsbury Run) är en oidentifierad mördare som har dödat och lemlästat runt 12 personer (sju män & fem kvinnor). I Cleveland som ligger i Ohio runt 30-talet.

Man vet att Cleveland mördaren har dödat tolv men man tror att det finns flera offer. De tolv offerna dödades mellan 1935 och 1938. Detektiven Peter Merylo tror att det kan röra sig om 40 fler offer i städerna Cleveland och i Pittsburgh och Youngstown. Vissa offer man hittat har man inte kunnat fastställa identiteterna. Nästan alla offer var personer som var längst ner i samhället som t.e.x fattiga, hemlösa osv.

Det som kännetecknade "Cleveland mördaren" var att alltid offrerna var halshuggna och ofta lemlästade. Och ofta var torson delad i mitten. Om offrerna var män så var de kastrerade. Och vissa offer visade tecken på tortyr. Många offer hittades många år efter de dog så det var omöjligt att identitera.

Det finns några misstänka för morden och det är Frank Dolezal men han dog 1939 av misshandel i fängelset. Han erkännde ett mord i självförsvar, men före sin död tog han tillbaka sina bekännelser och menade att han blev slagen tills han erkännde. Och den andra misstänkta är Francis E. Sweeney. Francis arbetade i den medicinska delen under första världskriget och där förekom det amputationer. Och under ett förhör misslyckades Francis med två lögndetektortest. Men det fanns inga tillräckliga bevis att fälla Fancis för morden. Francis avled år 1964. 

Man har också misstänkt att personen som utförde mordet på Elizabeth Short (den svarta dahlian) eftersom det fanns vissa likheter mellan morden. Sedan 1997 har man haft misstankar om att det kan ha funnis flera olika gärningsmän. Kommer man någonsin få redan vem/vilka mördarna var?


Julklappstips: Skräckfilms boxarSkräckfilms boxar finns här.


Filmtips 75

The Human Centipede II är en skräckfilm från 2011.

Handling:
Martin är en mentald störd ensamvarg som fortfarande bor med sin mamma. Han jobbar som nattvakt i ett nedgånget parkeringsgarage. För att fly undan sin dystra existens, tittar Martin på den kultförklarade filmen "The Human Centipede" och drömmer sig bort. Fascinerad av rollfiguren Dr. Heiters kirurgiska skicklighet, inspireras Martin till att försöka det otänkbara.


Raya & SakinaRaya och Sakina är Egyptens mest ökända seriemördare. Deras män (Abdel-Aal & Hasaballah) var också med att hjälpa till och döda olika kvinnor. De började döda folk på 20-talet i Labban som ligger i närheten av Alexandria. Offrerna var alltid rika kvinnor som klädde sig i guld eller som hade mycket pengar på sig. Polisen fick in många ögonvittnen som berättade att se sett Sakina med offerna. Sakina förhördes många gånger men släpptes för poliserna inte hade några bevis.

Den 11 december 1920 fann man en kropp, kroppen var svårt skadad och lemlänsad samt nästan oigenkänlig förutom det långa håret. Och nästan vid samma tidpunkt hade en man hittat mänskliga kvarlevor under hans golv då han skulle fixa ett rör. Det visade sig att Raya och Sakina och deras män hade hyrt ett hus i närheten där man fann offrerna.

Både Raya och Sakina och Abdel-Aal och Hsaballah dömes för morden. Alla dömdes till döden. Den 16 maj 1921 avrättades Raya och Sakina och deras män. Man vet inte än idag hur många exakt paren dödade men man tror att det rör sig om sjutton kvinnor.

En avrättningsbild


Överås HerrgårdDen palatslika herrgården Överås på Danska Vägen kallas ibland för spökslottet på grund av den svarta damen som vandrar genom dess långa korridorer under sena nätter.

Överås byggdes av den kända skotska familjen Dickson i början av 1860-talet. Dessa ägde huset fram till 1907 då det köptes upp av Göteborgs stad. Men då testamentet föreskrev att ingen alkohol fick förtäras i byggnaden, kom den aldrig till användning för Göteborgs stads representationer. Efter att ha stått öde några år köptes Överås 1923 av metodistkyrkan som där startade ett prästseminarium dit numera alla kristna förbund kan söka sig. Kurserna startade 1924. Det var under detta år som svarta damen först gav sig tillkänna.

Den förste att drabbas av hemsökelserna var en präststudent från Finland, som åkt till Göteborg någon vecka innan själva kursen skulle starta. Eftersom inga andra ännu anlänt, sov studenten ensam på Överås. Till sin fasa vaknade han upp mitt i natten av att fönstret slogs upp och fick då se hur en svartklädd kvinnoskepnad plötsligt gled fram genom rummet en halv meter över golvet. Präststudenten chockades så svårt av händelsen att han omedelbart reste hem till Finland igen.

Efter denna händelse började skepnaden att visa sig allt oftare i olika delar av byggnaden. En annan av präststudenterna vaknade en natt av att månen lyste in genom fönsterluckornas springor. Efter att ha vänt sig mot sin rumskamrats säng fick han till sin förvåning se hur en äldre dam satt på dennes sängkant. I det bleka månskenet kunde han urskilja hennes halvt genomskinliga ansikte och att hon bar en långärmad svart klänning som gick högt upp i halsen. Plötsligt rörde sig skepnaden och pekade med ett finger mot taket varpå hon sakta började försvinna i tomma intet.

Även andra gäster på Överås har berättat om märkliga saker. Man har hört tydliga steg från vinden som sedan fortsatt nedför trappan och korridoren. Steg har hörts utanför rumsdörrar, och dörrhandtag har sakta tryckts ner bara för att glida upp igen, och stegen försvinna, så fort gästen sträckt sig efter lampan.

Enligt vissa rykten kan svarta damen vara identisk med den unga flicka som på 1800-talet flyttade in hos familjen Dickson. Flickan födde ett utomäktenskapligt barn som dock dog några dagar efter födseln. Det hittades livlöst i sin säng. Anklagelser riktades mot den unga modern för att ha kvävt barnet med en kudde. Frågan togs upp i domstol där flickan sedermera friades. Trots detta tycks det hela satt djupa spår hos kvinnan. En kort tid därefter begick hon nämligen självmord genom att hänga sig på Överås vind.

Boktips
Jane ToppanJane Toppan
, men hennes riktiga namn var Nora Kelly. Hon föddes år 1857 i Honora Kelley. Och var en amerikansk mördare. Hon erkände totalt 11 mord, men man tror att hon har dödat ungefär 31 personer.

År 1881 utbildade sig Jane till sjuksköterska på Cambridge hospital. Hon började expimentera med morfin och atropin på hennes patienter för att se vad som hände med nervsystemet och med resten av kroppen. Hon utförde alltid sina experimet ensam och ibland när patienterna var döda/döende brukade hon krypa ner hos dom i sängen. Hon har berättat i intervjuer att det hänt att hon blev upphetsad att se patienterna dö i hennes närhet. Hon stannade på Cambridge hospital i nått år för att sedan börja jobba på Massachusetts General Hospital. Men hon fick sparken efter ett tag på grund av stöld. År 1895 förgiftade hon hennes hyresvärd och år 1899 förgiftade Jane hennes fostersyster Elizabeth med stryknin.

År 1901 flyttade hon hem till den äldre mannen Alden Davis och hans familj för att hjälpa Alden med dom dagliga rutierna. Innan hon flyttade in hade Jane förgiftat hans fru. Några veckor efter hon flyttade in till familjen så förgiftade hon Alden och hans två döttrar. Sedan flyttade hon tillbaka till sin hemstad för att där döda hennes syster och förgifta hennes man. Hon gav inte systerns man tillräckligt med gift för att dö utan hon skulle "rädda" honom. Han förstod vad hon hade gjort och hon blev utkastad ur huset.

Alden Davis familj/släktingar ville att polisen skulle göra en undersökning på kropparna för att se om de blivit förgiftade. Och vid obduktionen fann de tecken på förgiftning. Den 26 oktober år 1901 dömes Jane för mord. Hon ansågs vara psykiskt sjuk och dömdes därefter till livstids fängelse. Och där var hon tills hon dog år 1938, hon blev 81 år gammal.

Filmtips 74

Mask maker är en skräckfilm från 2010.

Handling: Jennifer och Evan flyr storstadsdjungeln och finner drömhuset på en herrgård mitt ute i ingenstans. Trots lokalbornas varningar gör de sig hemmastadda och bjuder över vänner för att hjälpas åt med renoveringen. Men plantagets mörka historia gör sig påmind när en seriemördare väcks till liv - iförd en mask gjord av huden från sina offer.


Ingen rubrik

Norn: Skrönor och vandringssägnerDenna sorgliga berättelse handlar om bruksförvaltaren Reinhold Gahn och hans familj. Den stora familjen flyttade 1876 till Nya Herrgården, med sina sex barn. Det fanns ytterligare två söner, Jakob och Henrik men de bodde och studerade på andra orter. Hösten 1879 gick en difteriepidemi över bygden och den tog 13 barns liv i Norn. Familjen Gahn drabbades särskilt svårt, dem förlorade alla sina hemmavarande barn inom loppet av sex veckor mellan december 1879 och januari 1880. Allt detta är dessvärre sant och inte skröna.

Skrönan eller vad som berättades sedan är följande. På den tiden gick så kallade ”bandkullor” runt och sålde vävda band för att få lite tillskott till försörjningen på hösten och vintern när det inte fanns annat jobb att känna pengar på.

En sådan bandkulla kom även till familjen Gahn på sensommaren 1879, men Gahn var inte snäll utan jagade iväg henne och till och med bussade hundarna på henne. ”Det skulle du aldrig ha gjort” skrek bandkullan när hon sprang undan hundarna. När Gahn gick tillbaka till huset och in på sitt kontor låg en orm på hans skrivbord. Följande vinter kom difteriepidemin till bygden och hans barn drabbades och dog.

Gahn var övertygad om att det var bandkullans förbannelse som drabbade hans familj och valde därför en orm som symbol till barnens gravsten. Det berättas också att de sju sammanväxta björkarna utanför Nya Herrgården, är en symbol för de sex barnen som dog. Björkarna kanske planterades eller bara började växa upp av sig själv, det är ingen som vet, och här slutar skrönan.

Vad som däremot är sant att gravvården finns och kan beskådas i Hedemora kyrkogård. På framsidan av stenen är en orm inristad som biter sig själv i stjärten och i ormens kropp är barnens namn och dödsdatum inristad. Gravvården var ganska originell och väckte stor uppseende på sin tid. Hedemora kyrkostämma kunde inte godkänna utformningen av stenen, varför Gahn blev instämd till tinget, stenen skulle bort, men gravstenen står kvar än i dag. 


Filmtips 73

Fright Night är en skräck komedi från 2011 fast det är en nyinspelning, orginal filmen är från 1985.

Handling: Charley Brewster går sista året på gymnasiet och har äntligen flyt: han är populär och är ihop med skolans mest eftertraktade tjej. Faktum är att han är så cool att han ignorerar sin bästa kompis. Men det blir problem när Jerry flyttar in i huset bredvid. I början verkar han vara en riktig toppen kille, men det är något som inte stämmer - men ingen, inklusive Charlies mamma verkar märka någonting. Efter att ha iakttagit en hel del underliga saker kommer Charlie fram till slutsatsen att Jerry är en vampyr. Men eftersom Jerry inte kanövertyga någon om sina farhågor så får han på egen hand försöka hitta ett sätt att göra sig av med monstret.