Tommy ZethraeusTommy Zethraeus
, född 28 maj 1969, svensk mördare som avtjänar livstids fängelse för de så kallade Stureplansmorden.

Natten till söndagen den 4 december 1994 råkade Tommy Zethraeus, 25, och Guillermo Marquez Jara, 23, samt en 22-årig vän i gräl med dörrvakterna på restaurang Sturecompagniet på Stureplan i Stockholm. De åkte hem och strax efter klockan 5 på morgonen återkom de med en norsk automatkarbin av typen AG-3 (den norska varianten av Heckler & Koch G3). Tommy Zethraeus höll i vapnet. Fyra människor dödades, Katinka (21), Daniella (22), Kristina (21) och dörrvakten Joakim (22). Över 20 skadades. Många andra fick psykiska skador. Denna händelse kallas ofta Stureplansmorden.

I tre och ett halvt dygn befann sig Tommy Zethraeus och Guillermo Marques Jara på flykt och jagades av polisen i hela Sverige. Det är den största polisjakten sedan mordet på Olof Palme. Onsdagen den 7 december var jakten slut. Efter ett tips kunde polisen gripa de två i en vägspärr intill Drottningholms slott.

Domen
Hösten 2002 greps Tommy Zethraeus inne på Hallanstalten tillsammans med andra kriminella i den sk Hallhärvan och dömdes sedermera till 10 års fängelse utöver det livstidsstraff han redan avtjänar för Stureplansmorden. Tommy Zethraeus dömdes tillsammans med andra kriminella för narkotikabrott, stämpling till grovt rån och medhjälp till grova vapenbrott.

Den 10 februari 2009 fick Zethraeus avslag på sin begäran om att få sitt straff tidsbegränsat. I och med att han har fortsatt att begå brott under sin tid på Kumlaanstalten har det försämrat hans chanser att få tidsbegränsat straff.


Lennart PerssonLennart Persson
föddes 1976 och växte upp i en fosterfamilj i Skutskär. Familjen hade flera fosterbarn och fostersystrarna Anna och Camilla flyttade tidigt hemifrån. I mitten på 90-talet började Lennart må sämre. Kort därefter skaffade han en kniv som han alltid bar med sig. På morgonen den 30 mars 2005 dödade han sin fostersyster Anna. Morgonen 25 oktober 2005 dödade han sin andra fostersyster Camilla.Jag är vampyr och kannibal. Jag kan inte rå för det, säger Lennart Persson, 32. Säger Lennart i en intervju.

Morgonen 30 mars 2005 tog Lennart Persson bussen till Gävle. Han hade bestämt sig för att hälsa på sin fostersyster Anna Norell, 18. Anna träffades av flera kvinhugg. Sedan började Lennart dricka av hennes blod.


Den 26 januari 2006 dömdes den då 29-årige Lennart Persson till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för båda morden.

Keddie mordenKeddie Morden
är ett olöst mord som ägde rum i Keddie 1981, en före detta semesterort i Kalifornien. Morden ägde rum i stuga 28,under den sena kvällen den 11 april 1981, och / eller tidigt på morgonen vid 12. Offren var Glenna Sharp, känd som Sue (ålder 36), hennes son John (ålder 15), och hans vän Dana Wingate (ålder 17). Den sista offret, Sues dotter Tina Sharp (ålder 12), saknades när brottet upptäcktes. En del av hennes kranium återfanns i 1984 i Feather Falls, i Butte County. Sues äldsta dotter, Sheila, hade varit hos dom närmaste grannarna i stuga 29 den natten, och upptäckte morden morgonen den 12 april. Sues två yngsta söner och deras kompis, som var i samma stuga den natten, hittades, oskadda, i pojkarnas sovrum på morgonen.

Stugan där morden ägde rum revs 2004.


MalexandermordenMalexandermorden
var ett av 1999 års mest omskrivna brott i Sverige. Under jakten på bankrånarna Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv den 28 maj 1999 sköts polismännen Olle Borén (42) och Robert Karlström (30) till döds på nära håll med sina egna tjänstevapen. Morden i Malexander begicks sedan de två polismännen följt efter trion, som kort dessförinnan rånat Östgöta Enskilda Bank i Kisa.

Rånet och Jakten
14:50 äntrar Andreas Axelsson och Jackie Arklöv klädda i rånarluvor Östgöta Enskilda bank i Kisa. De har dragna vapen, bland annat pistoler och handgranater och skriker åt kunder och personal att lägga sig ned och inte röra larmen. De sprayar för alla kameror utom en med svart färg.

Utanför står Tony Olsson och vaktar med en dragen UZI och rånarluva.

Arklöv är först att gå in i banklokalen och är följd av Axelsson som sparkar upp en dörr till kassorna. En av kassörskorna säger att det är tidlås på valvet när de säger åt dem att öppna kassavalvet. Han ser på sitt tidur att det är 12 minuter kvar och de bestämmer sig för att vänta. Under tiden går de runt i banken och tömmer kassorna.

När de har tagit pengarna ur kassavalvet säger de åt kunderna att ligga kvar under hot om att de kommer att komma tillbaka.

15:10 lämnar rånarna banken med 2 615 898:50 SEK och flyr i en stulen Saab 9000. Det är Axelsson som kör flyktbilen, bredvid honom sitter Olsson och i baksätet sitter Arklöv. De kör i riktning mot Österbymo i cirka 140 km/tim. Närpolisen Kennet Eklund följer efter rånarna.

På vägen stannar rånarna och går ur fordonet och börjar skjuta mot polisbilen. Efter en stunds körande stannar de och öppnar eld mot samma polisman igen. Klockan är då 15:13. Kennet Eklund lämnar sitt fordon och flyr för att gömma sig. Rånarna kastar två granater, en mot polisbilen som går av och en i riktning dit polismannen har sprungit iväg. Eklund som ligger gömd har sagt att han hörde en utländsk mansröst som skrek "snutjäveln ligger gömd här nere i kärret".

15:18 byter rånarna flyktbil till en Toyota Avensis och fortsätter, men blir stannade av en polisbil. Två av rånarna ligger då gömda på golvet. Efter en knapp timme, kl. 16:08, börjar polisbilen, som stannat vid Sommarhagen, strax norr om Malexander, att följa efter rånarna med blåljus och avståndet mellan polisbilen och rånarna är bara 2-3 meter. Rånarbilen stannar i en svag kurva vid Lillsjön i Malexander och polisbilen beskjuts. Skottlossning utbryter och det är Olsson som avlossar de första skotten rakt mot polisernas vindruta. Poliserna gömmer sig bakom bildörrarna och båda bilarna står stilla när polismännen skottskadas. 16:10 bryts radiokontakten med de två polismännen i bilen, Olle Borén och Robert Karlström, det sista som hörs är skrik i radion.

Polismännen hittas mördade, Borén har skjutits med fem skott varav ett är ett nackskott. Karlström har träffats av tre skott, varav ett är i pannan med 10 cm avstånd enligt Statens kriminaltekniska laboratorium. Båda mördade polismännen var stationerade i Mjölby där även en minneshögtid hölls i kyrkan efter morden i närvaro av bland annat dåvarande rikspolischefen.

Rättsprocesen
Axelsson greps efter att ha sökt vård för en skottskada som han ådrog sig under flykten. Arklöv greps i Tyresö tre dagar senare. Olsson lyckades fly via Tyskland till Costa Rica där han greps en dryg vecka senare och utlämnades till Sverige. De tre åtalades vid Linköpings tingsrätt hösten 1999 och dömdes till livstids fängelse 2000. Domarna överklagades till Göta hovrätt som fastställde tingsrättens dom. Högsta domstolen beviljade ej prövningstillstånd.

Domen blev omdiskuterad eftersom alla tre gärningsmännen ansågs skyldiga till mord då de agerat tillsammans och i samförstånd, trots att tingsrätten inte lyckades klargöra vem av de tre som sköt de dödande skotten. Domstolen valde att tillämpa ett nytt begrepp för medgärningsmannaskap (tillsammans och i samförstånd) och dömde alla tre för mord.

Olsson och Axelsson erkände bankrånet och medgav att de befunnit sig i Malexander där polismännen sköts till döds, men nekade till mordanklagelserna . Olsson pekade tidigt ut Arklöv som den som avfyrat de dödande skotten. Arklöv hävdade länge att han inte varit med vare sig vid rånen eller morden, men i juni 2001 erkände han att det var han som avlossade de dödande skotten mot polismännen . Han berättade för kriminalinspektör Eiler Augustsson från länskriminalen i Stockholm och kollegan Benniet Henrichson från Linköping att han tagit ett av polismännens tjänstevapen och skjutit båda.Detta skedde efter att Arklöv först pekat ut Tony Olsson som mördaren, men kort därefter gjorde Arklöv en helomvändning och erkände själv med hänvisning till att han inte stod ut med de anhörigas lidanden. Enligt rykten skedde helomvändningen efter hot från Tony Olsson.

Olsson, Axelsson och Arklöv var grundare av den nynazistiska organisationen NRA (troligtvis Nationella Revolutionära Armén ) och var tidigare dömda för en rad grova brott. Olsson hade avvikit från en permission från anstalten Österåker som beviljats för att han skulle kunna delta i repetitionerna inför Lars Noréns teateruppsättning 7:3. Arklöv dömdes 1995 i Bosnien för krigsförbrytelser begångna som legosoldat på den bosnienkroatiska sidan under jugoslaviska krigen.

Tony Olsson rymde från anstalten Hall den 28 juli 2004,men greps efter två dagar på fri fot. Han har bytt efternamn till Byström.


Offrerna

Olle Borén                 Robert karlström

  


Det finns fler delar på youtube.

Filmtips 45

Stay Alive är en amerikansk skräckfilm från 2007.

Handling: Ett gäng ungdomar kommer över ett kusligt skrämmande tv-spel. Spelet utspelar sig på ett 1700-talsgods, där den respektlösa dödsgrevinnan en gång bodde. Efter att ha spelat spelet gör ungdomarna den rysliga upptäckten att det finns en kopplig mellan deras egna livsöde och hur de dör i spelet. Deras verklighet vävs samman med spelet och för att överleva inser ungdomarna att de måste besegra grevinnan medan de fortfarande lever, både i spelet och i verkliga livet.


Skolmassakern i WinnendenSkolmassakern i Winnenden var ett skottdrama som inträffade onsdagen den 11 mars 2009 på en skola, Albertville Realschule i Winnenden, i Baden-Württemberg i sydvästra Tyskland.

Totalt sexton personer, främst kvinnor och flickor, sköts till döds och flera personer skadades. Gärningsmannen var 17-åriga Tim Kretschmer, som gick ut skolan 2008. 

Efter otaliga avfyrade skott och försökte Tim fly men han misslyckades. Efter det misslyckade flyktförsöket tog han självmord genom ett skott i huvudet. Vapnet var en Beretta 92FS, som Tim hade tagit av sin far. Pappan hade 15 lagliga vapen som alla var inlåsta utom detta.