JättarJätte
var i nordisk mytologi och folktro en storväxt och stark varelse med människogestalt, ibland klumpig och enfaldig, ibland ond och lömsk, men ibland också trollkunnig och vis. Jättarna var ofta fientliga mot gudar och människor, men båda grupperna fick också hjälp och råd från jättarna, och flera av gudarnas gemåler var jättar. De kallades även för resar i synnerhet bergsresar (bergrisar) samt tursar i synnerhet rimtursar men även eldtursar. En jättinna kallades vanligen för en gyger, men även för trollkona o. dyl. Ordet jätte anses vanligen vara besläktat med verbet äta (denna etymologi föreslogs först av Jacob Grimm  och ha betydelsen av glupsk frossare (jfr. antikens människoätande cykloper och laistrygoner); turs och rese torde betyda "stark"; i nyisländskan antyder risi storlek, jötunn styrka, þurs dumhet.

Jättar förekommer också ofta i sagor. Oftast är de då fientliga mot människorna men undantag finns. Det är också vanligt att jättarna går hemska öden till mötes. Ett exempel på en sådan saga är den om jätten Finn i Lund. I denna saga påstås att jätten Finn skulle ha byggt Lunds domkyrka men sedan förvandlats till sten.

Liksom jättarna tidigare kämpade mot asagudarna, strider de under kristna tiden mot Kyrkan och kastar i sin förbittring stora klippstycken ("jättekast") mot kyrkorna, eftersom de inte kan tåla klockklangen. Tron på jättar har varit allmänt utbredd. Överallt visar man dessa av jättarna slungade klippblock, och folksägnen har än i dag mycket att berätta om bergtagna människor, om jättarnas ofta praktfulla boningar i klippan, om deras rikedomar och deras hulliga hjordar.

I norsk folktro och saga antog trollen sådana proportioner att de måste betraktas som jättar.

Inom den församiska föreställningen är jiettanas människoslukande personer med flera fruar. De kunde tillfångatas och ätas upp av människorna, och buken var fylld med metaller såsom silver och guld. Huruvida dessa föreställningar ursprungligen härstammar från den "germanska" mytologin kan dock ifrågasättas.

Filmtips 37

The Human Centipede är en skräck/thriller ifrån 2009

Handling: Den pensionerade kirurgen dr. Heiter drömmer om att skapa en mänsklig tusenfoting genom att placera människor på knä bakom varandra och operera ihop dem från mun till anus. Med hjälp av Rohypnol, skalpeller och tre offer skapar han sitt livsverk i källaren.


Kristen GilbertKristen Gilbert
född 13 november 1967 i Fall River, Massachusetts är en amerikansk seriemördare som dömdes till tre mord och två mordförsök. Hon dödade sina patienter genom att injicera dem med adrenalin, vilket får patienterna att få hjärtinfarkt.

Sjukhuspersonal där hon jobbade tror att Gilbert kan ha varit ansvarig för åttio eller fler dödsfall, och över tre hundra medicinska akutfall.

Kristen Gilbert, dömdes den 14 mars, 2001, till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning + 20 år till.

Karl BenkeKarl Denke
(född 12 augusti - död 22 December, 1924) var 1870 en seriemördare från Tyskland. Han är en av de mest populära seriemördare i Tyskland på 1920-talet förutom Fritz Haarmann, Carl Großmaan, Peter Kürten och Friedrich Schumann.

Denke föddes i Münsterberg/Schlesien i Tyskland.
Det finns inte mycket information om hans tidiga liv, men i vuxenåldern var han omtyckt i sitt samhälle, och arbetade som en orgel aktör på den lokala kyrkan.

Den 20 december, 1924 Denke greps efter att ha attackerat en man i hans hus med en yxa .
Polisen undersökte Denkes hem och hittade kött från en människa i stora krukor. I en bok innehöll en redogörelse för 30 personer Denke hade mördat och ätit under årens lopp. Man tror att han även sålde köttet av hans offer vid Breslau marknaden.

Dagen efter gripandet hängde sig Karl i sin cell.
Filmtips 36

Mum and Dad är en skräckfilm från 2008.

Handling: Mor och far och deras "adopterade" barn Birdie och Elbie jobbar på flygplatsen. Familjen lever på det de lyckas rota fram ur flygplanslaster, kontor och hotell.


Jeanne WeberJeanne Weber
(född 7 Oktober, 1874 - död 1910) var en fransk seriemördare . Hon ströp 10 barn, inklusive sina egna.

Morden
Den 2 mars 1905, var Weber barnvakt till hennes svägerska, när en av kvinnans två döttrar - 18-månader gamla Georgette - blev plötsligt "sjuk" och dog. Konstiga blåmärken på halsen ignorerades av läkaren. Weber välkomnades tillbaka som barnvakt den 11 mars. Två-åriga Suzanne blev mördad igenom strypning.

Weber var barnvakt till sin bror, den 25 mars när hans dotter, sju-åriga Germaine, drabbades av en plötslig kvävnings attack, hon fick röda märken på halsen.
Barnet överlevde.

Den 5 april 1905, bjöd Weber hennes två systrar på middag, och dom hade med sig den 10-åriga brorsonen Maurice. Medan de andra kvinnorna gick ut för att handla.
De återvände och fann Maurice som flämtande i sängen, halsen var fläckiga med blåmärken. Webers rättegång som inleddes den 29 januari 1906, med åtalet om åtta mord, däribland samtliga tre egna barn och två andra barn. Det fanns inga starka bevis så Weber frikändes den 6 februari.

Fjorton månader senare, den 7 april, 1907, en läkare från staden Villedieu kallats hem till en bonde vid namn Bavouzet. Han hälsades  välkommen i dörren av barnvakten, "Madame Moulinet", som ledde honom till sängen där nio-åriga Auguste Bavouzet låg död, på halsen fanns det blåmärken. Madame Moulinet identifierades som Jeanne Weber. Weber släpptes i december, efter en andra obduktion. Man skyllde pojkens död på tyfus .

I Paris, arresterades Weber för lösdriveri.
Hon började prostituera sig , och plockade upp en man. Och dom blev ett par. Den 8 maj, 1908, paret bosatte sig i ett värdshus i Commercy. En kort tid senare kväver Weber värdshusets son, 10-årige Marcel Poirot, med en näsduk. Fadern var tvungen att slå henne tre gånger i ansiktet innan hon släppte kroppen.

Döden
Weber förklarade sinnessjuk den 25 oktober 1908. Hon dömdes för tio mord, hon var två år i fångenskap innan hon tog självmord i sin cell 1910.

Johanne OverbyeJohanne Dagmar Overbye
, född 23 april 1887 i Assendrup, död 6 maj 1929 i Köpenhamn, var en dansk seriemördare som mördade minst nio barn under åren 1916 till 1920.

Johanne tjänade pengar på olagliga adoptioner. Hon övertog mot kontant engångsersättning barn från mödrar som inte kunde eller ville ta hand om sina barn. Barnen mördade hon i regel samma dag som de överlämnades i hennes vårdnad. Sina offer hittade Overbye genom att annonsera om adoptioner i dagstidningar. Overbyes verksamhet avslöjades 1920 då en mor ångrade sig och ville hämta hem sitt barn. När barnet inte återfanns vände sig modern till polisen som vid en husrannsakan hittade barnets lik i Overbyes kakelugn.

Johanne Overbye erkände totalt 16 mord men endast nio av dessa kunde bevisas. Hon kunde inte lämna någon förklaring till sina handlingar men bedömdes vara psykiskt frisk.

Johanne Overbye dömdes till döden men domen verkställdes inte utan omvandlades redan efter en månad till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning. Hon avled 1929 i Vestre Fængsel i Köpenhamn.


Filmtips 35

The Last House on the Left är en skräckfilm från 2009

Handling: En nyinspelning av Wes Craven's skräckfilm från 1972. Två tonårstjejer kidnappas, torteras, våldtas och mördas av ett gäng kriminella. Efter morden söker de kriminella en plats att sova på och hamnar till slut i samma hus som ena tjejens föräldrar. När föräldrarna inser vad som hänt och vilka som är deras gäster blir hämnden fruktansvärd.


Gary HeidnikGary Michael Heidnik
(född 22 November 1943 - död 6 juli 1999) var en amerikansk seriemördare som kidnappade ,torterade och våldtog sex kvinnor och höll dem fångade i sitt hem i Philadelphia

Morden
Den 25 november 1986, Heidnik kidnappade hans första offer, Josefina Rivera. I januari 1987 hade han fem kvinnor hölls fångna i källaren i hans hus. Fångarna var utsatta för sexuella övergrepp, dom misshandlades och torterades. Heidnik skulle tortera och utföra sexuella övergrepp kvinnorna enskilt eller i grupp. Han grävde en djup grop som han använde som en form av straff. Efter han hade placerat en fånge i gropen, skulle han täcka gropen med playwood och tunga vikter. Heidnik tvingade ofta kvinnorna att slå varandra.

En av kvinnorna, Sandra Lindsay, dog av en kombination av svält, tortyr, och en obehandlad feber.
Heidnik styckade hennes kropp, men hade problem när han skulle stycka armarna och benen, så han la dem i en frysen och märkte dem "hundmat." Han kokade hennes revben i en ugn och kokade huvudet i en kastrull på spisen.

Polisen kom till huset på grund av klagomål om dålig lukt, men lämnade platsen efter Heidnik gav en förklaring på att han hade tilllagat ett kött som måste ha gått ut.

Heidnik hade använt elektriska stötar som en form av tortyr.
Vid ett tillfälle tvingade han två av sina fångar, bundna i kedjor, lägga sig ner i "graven". Heidnik bestämde att Josefina Rivera och en annan kvinna för att fylla hålet med vatten och sedan applicera elektrisk ström från en förlängningssladd till damernas kedjor. Deborah Dudley dog av den elektriska stötarna, och Heidnik gjorde sig av med hennes kropp i New Jersey.

Rättegången
23 mars 1987, Heidnik och hans kompanjon Rivera bortförde Agnes Adams. Nästa dag övertygade Rivera, Heidnik att låta henne gå för att återvända till hennes familj. Han körde henne till en bensinstation och då han sade att han skulle vänta på henne där. Hon gick ett kvarter bort och ringde 911. Hon berättade för polisen historien och de var ganska oövertygade i början. Polisen bad henne upprepa historien och hon sa exakt samma sak igen. De tittade på hennes ben och noterade märken från kedjorna. Polisen gick till macken och Heidnik greps. Han hävdade att kvinnorna var redan i huset när han flyttade in.

Heidnik dömdes till döden för två mord .
I januari 1999 försökte han begå självmord med en överdos av receptbelagda medicinen Thorazine. Gary Heidnik avrättades genom giftinjektion den 6 juli 1999.
Harvey Murray GlatmanHarvey Murray Glatman
(född 10 December, 1927 - död 18 September 1959) . Han var en amerikansk seriemördare.

Han kallades Glamour Girl Slayer i media.

Morden
1957 flyttade Glantman till LA och började åka runt och leta efter offer. Han skulle kontakta dom med erbjudanden och arbete för Pulp Fiction tidningar, ta dem till sin lägenhet, binda dem och begå sexuella övergrepp på dem, ta bilder mm. Sen skulle han strypa dom och dumpa kropparna i öknen. Glatman är också misstänkt för dråpet på "Boulder Jane Doe", ett offer vars lik hittades av vandrare i närheten av Boulder, Colorado 1954.

  

Gripandet & död
1958 greps Glatman.Han greps på bar gärning för människorov vad som skulle ha varit hans fjärde mordoffer. Han erkände tre mord och till slut ledde han poliserna till en verktygslåda som innehöll bilder på offrerna som han hade tagit. Han befanns skyldig till två mord och avrättades i gaskammaren i San Quentin fängelset den 18 september 1959.
Han sista ord: "I knew this is the way it would be."