Heaven's GateHeaven's Gate var en amerikansk domedagssekt som trodde att dess anhängare skulle hämtas från denna världen till en högre tillvaro av ett utomjordiskt rymdskepp. 39 medlemmar i sekten begick kollektivt självmord den 26 mars 1997 genom förtäring av pentobarbital och etanol på Rancho Santa Fe i San Diego, Kalifornien, USA, i samband med att kometen Hale–Bopp passerade nära jorden.

Deras tro
Inom Heaven’s Gate såg man människan som endast en behållare för själen. Tillståndet är väldigt drygt då man får med en massa oönskade drifter på köpet. En av de största och mest problemfyllda drifterna är sexualdriften och den måste bort även om det innebar kastrering. Kastrering var inget krav men ungefär hälften av männen var kastrerade inklusive ledaren Applewhite.

En annan är familjebanden som måste undertryckas för att helt kunna koncentrera sig på undervisningen. Sektens syn på skillnaderna mellan könen är att den skall vara obefintlig och alla människor är lika värda. De anser även att det inte är någon skillnad mellan människor med olika hudfärg. Människor är bättre än djuren eftersom sekten anser sig ha kommit längre i den så kallade ”själsliga utvecklingen” och framför allt närmare Gud.

Man ser alltså inga större skillnader mellan människor, det är endast det själsliga som skiljer dem åt. Vissa människor har större möjlighet att komma till "den evolutionära nivån ovanför människan". De som har större möjlighet är de som nått längst i sin själsliga utveckling och känner att de inte har något mer att hämta i detta liv.

Etik & Moral
Sekten har många regler, det viktigaste är dock att man inte får vara lat, inte ljuga för sina lärare och klasskamrater (alltså sektmedlemmar), berätta direkt när man har gjort fel, inte visa eller uppmana till sexuella känslor och inte medvetet bryta emot regler och instruktioner. Som det är idag är det ledarna i de stora ”demokratiska” länderna som bestämmer vad som ska vara etiskt riktigt och oriktigt. Detta anser Heaven’s Gate vara helt förkastligt, man bör istället följa deras regler eftersom de är Guds nya budord.

Det kollektiva självmordet
Den 26 mars 1997 tog sektens historia abrupt slut. Natten innan drack alla sektens medlemmar en rituell citrusdryck där bland annat vodka och gift (en blandning av pentobarbital och etanol) fanns. Meningen var att man skulle ”rensa” kroppen. En av anledningarna till självmordet tros vara att de trodde att det rymdskepp som skulle föra dem till The Kingdom of Heaven följde med Hale–Bopp kometen som passerade jorden vid den tiden. 39 människor dog, däribland sektens ledare Marshall Applewhite.

   


Kommentarer
Postat av: E

Intressant blogg!

2010-08-05 @ 10:35:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0