Folkets tempel (Peoples Temple)Folkets tempel
var en sekt grundad av Jim Jones 1953. De är mest kända för sitt kollektiva självmord i Guyana den 18 november 1978.

Jim Jones
Jim Jones var som yngling intresserad av religion och "healing". Han blev tidigt medlem i olika frikyrkor och gifte sig innan han själv grundade sin egen rörelse.

Jones grundade 1955 kyrkan "Wings of Deliverance" i Indiana. Den genomgick en rad namnbyten, bland annat till "Peoples Temple Christian Church Full Gospel". Från början var det en frikyrka bland många, med den väsentliga skillnaden att den hade både svarta och vita medlemmar, vilket var ovanligt vid den tiden i USA. Rörelsen sågs av många som socialt framåtskridande, och hade ett budskap om att socialism var Guds väg.

I mitten av 1960-talet predikade Jones ofta om en nära förestående "nuclear holocaust", och att de utvalda överlevande skulle skapa ett nytt Eden på jorden. Han förustspådde att detta skulle ske den 15 juli 1967. Jones ansåg att kyrkan måste flytta till Redwood Valley i Kalifornien. Man gjorde så och 1970 öppnade man filialer i San Francisco och snart ökade antalet medlemmar kraftigt (från cirka 700 1970 till 2200 två år senare). Snart etablerade man filialer även på andra platser i Kalifornien, mest känt i Ukiah.

Guyana
Till en början hade Jones myndigheternas stöd, men när pressen mot rörelsen blev hårdare, och avhoppare börja vittna om hjärntvätt flyttade han och större delen av församlingen till Guyana där man grundade bosättningen Jonestown, med målet att skapa det ideala socialistiska samhället. Där skulle Jones kunna få ha sina församlingsmedlemmar i fred och undvika påtryckningar från utomstående. Området var dessutom lätt att övervaka eftersom det låg djupt inne i djungeln. Vägarna till och från anläggningen var under ständig uppsyn av vakter.

Leo Ryan, en kongress-ledamot, hade blivit intresserad av Peoples Temple genom artiklar som han hade läst och efter påtryckningar från oroliga släktingar till sektmedlemmar. Han bestämde sig för att åka dit tillsammans med journalister och släktingar för att ta reda på om påståenden att folk hölls kvar mot sin vilja stämde. Han fick besöka Jonestown under speciella premisser: Han fick enbart ta med sig ett fåtal personer till själva Jonestown och ingen av reportrarna fick ha en förutbestämd mening om Jonestown och Peoples Temple. När Ryan och hans följe var där blev han kontaktad av sammanlagt 15 personer som ville lämna Jonestown. Två flygplan skulle komma och hämta upp dem från flygplatsen. I det första planet som skulle avgå började en man som hade lämnat Peoples Temple skjuta vilt omkring sig. När Ryan sedan skulle gå ombord sitt plan så kom ett fordon med några medlemmar av Peoples Temple och öppnade eld mot flygplanet. Leo Ryan och tre stycken ur delegationen dog innan angriparna gav sig av.

Jones hade under hela sin tid som ledare pratat om hot ifrån utsidan och speciellt ifrån USA, hot som han enligt honom ska ha avstyrt själv. Han påstod nu att Leo Ryan skulle tillkalla den amerikanska armén som skulle döda alla i Jonestown. Sammanlagt 918 individer dog den 18 november 1978. Fem, inklusive Leo Ryan, sköts på flygfältet Port Kaituma. Fyra dog i sektens hus i Georgetown.Övriga 913 dog i Jonestown. Hur de dog är omstritt, de flesta lär ha begått kollektivt självmord genom att först ge sina barn och sedan själva dricka en vindruvssmakande pulversaft, innehållande bland annat valium och cyanid. En del lär dock ha blivit tvingade att dricka, och flera ska ha blivit skjutna. Jones dog själv även om det är oklart om det var han som tog livet av sig eller om han blev skjuten. Detta massjälvmord är ett av de största i modern tid.

Hela händelsen har blivit föremål för många konspirationsteorier. Det vanligaste förekommande temat är CIA på något sätt ska ha varit inblandade i det hela och själva ska ha varit ansvariga för tragedin i Jonestown. Ett olöst mysterium rör ett band som återfanns bland alla andra band som tempelmedlemmarna hade spelat in, men som var inspelat dagen efter massjälvmordet och som består av inspelningar av radionyhetssändningar.

Trackback
RSS 2.0