Människoätande växterDen köttätande växten har funnits länge i människans fantasi. En av de äldsta tryckta historierna är The Purple Terror av Fred M. White. Den dök upp 1899 i brittiska Strand Magazine och berättar om hur en expedition till Centralamerika angrips av köttätande lianer med krabbliknande klor i ändarna. Helmer Linderholms spännande De ulvgrå ( 1972) berättar om hur en 1700-tals botaniker råkar på Näckens händer, ett köttätande jättelummer i Bergslagens myrmarker. Mest känd är britten John Wyndhams klassiska Triffidernas uppror (1951), där människosläktet blir lätta offer åt rörliga köttätande växter efter ett meteorregn gjort folk blinda. Triffiderna har blivit både amerikansk film 1963 och en brittisk miniserie för TV 1983.

"Yate-veo"

Men den köttätande växten var omskriven redan innan The Purple Terror trycktes. I boken Sea and Land (1887) berättar J. W. Buel om en växt kallad Yate-veo (=Jag ser dig). Enligt författaren har en "herre i min bekantskapskrets som bott en längre tid i Centralamerika", berättat för honom om växten. Buel avslöjar aldrig namnet på hans bekante. Växten beskrivs som ett litet träd med kort, tjock stam "vars övre del utstrålar jättelika armar, smala och böjliga men med en oerhört klibbig seghet och kanter som är förstärkta med taggar eller dolkliknande tänder". Då växten vilar eller lurpassar låter den fångstarmarna ligga utbredda som en paraplyliknande kudde. Oförsiktiga vandrare kan lockas att vila en stund i "kudden", men då detta sker omfamnas offret av de sågbladsliknande bladen och dödas snabbt. Buel nämner att andra källor hävdar att trädet också påträffats i Centralafrika.

Riktiga monsterväxter?

En annan brittisk officer, L. Hearst, gav sig 1935 av till Madagaskar för att söka reda på öns mystiska växter. Han återvände hem med fotografier på vad som verkade vara okända träd med klumpar av djurben under. De vetenskapsmän som tittade på bilderna menade att Hearst själv lagt dit benen. Därför gav sig Hearst ut på en ny resa för att hämta hållbara bevis. Men på Madagaskar blev han sjuk och avled, och historien glömdes bort. Åtminstone tills 1998, då den tjeckiske äventyrsresenären Ivan Mackerle beslöt sig för att ta reda på hur det låg till med Hearsts köttätande träd. Ingen av de infödda som Mackerles expedition kom i kontakt med kände till några köttätande träd, men berättade gärna om "dödsträd", vilket var en helt annan sak. Ett av dessa "dödsträd", kumanga, utsöndrade ett kraftfullt gift då det blommade. Skyddad av en gasmask kunde Mackerle komma så nära att han såg att det låg ben efter flera smådjur, framför allt fåglar, under trädet. Kanske var detta den växt Hearst hade talat om. Ännu ett träd, lumbiru (Cryptostegia madagascariensis), var så avskytt att det ofta brändes då det påträffades. Saven var så giftig att den kunde förorena vattendrag som låg nära det och flera jordbrukare hade mist boskap på grund av det.

 En annan växt, Andrindritra-trädet (Harpagophytum grandidiere), har krokförsedda, klängiga grenar, vilket kan få en att tycka att trädet faktiskt griper tag i en. Kanske någon av dessa växter kan ligga till grund till historierna om "onda" träd.

Filmtips 43

Drag me to hell är en skräckfilm från 2008

Handling: Christine Brown är en ambitiös bankman. Allt i hennes liv går i rätt riktning just nu. Hon har en kille som älskar henne och hon om allt går som det ska kommer hon att utnämnas till biträdande avdelningschef. Bara hon vågar visa att hon är tillräckligt tuff, så är jobbet hennes. Då den mystiska gamla damen, fru Ganush, uppsöker banken för att be om anstånd med ett förfallet lån, blir det Christines uppgift att fatta det svåra beslutet om anstånd eller ej. Christine vet vad hennes chef förväntar sig av henne, men nekar hon fru Ganush anstånd kommer damen att vräkas från sitt hem. Christine väljer sin karriär före sitt samvete. I sin förtvivlan och vrede förbannar den gamla damen henne att brinna i helvetet i all evighet. Mycket snart tvingas Christine inse att fru Ganush förbannelse inte bara var tomt prat av en stollig tant, utan onda krafter verkar för att driva henne till bristningsgränsen och en evig förbannelse.


Kuno HofmannKuno Hofmann
Född 1931, drabbades Kuno Hofmann en traumatisk barndom, misshandlades så svårt av sin alkoholiserade far att han förlorade tal och hörsel. Han tillhörde samhällets mest utstötta. (Han var dövstum, lösdrivare, och antagligen psykiskt sjuk).

Han kallades The Vampire of Nuremberg.

I 40-års åldern började han intressera sig för svart magi och han intresserade även för ritualer och nekrofili och vampyrism. I synnerhet de delar som omtalade att man kunde bli starkare och vackrare genom att dricka blod.

Till en början smög sig Hofmann in på bårhus om nätterna. Här letade han reda på färska lik, skar upp ådrorna och drack blodet. Under en kort tid fick Nürnbergpolisen in 35 anmälningar om inbrott på bårhus. Hofmann reste runt på sin moped och såg till att hålla sig långt borta från brottsplatsen då polisen väl kom dit.

Men till slut blev besattheten för intensiv. Hofmann tvingades angripa sina första och enda levande offer. Det var ett ungt par som överfölls i sin bil i en skog utanför Nürnberg. Men en skogvaktare såg Hofmann när han flydde, och snart var han infångad. 1972 dömdes han till livstids fängelse, eftersom läkare konstigt nog inte kunde hitta några psykiska störningar hos honom.


Storsjöodjuret

Storsjöodjuret är ett folkloristiskt fenomen i Storsjön i centrala Jämtland.

Frösö runstenTalrika anspråk om observationer av fenomenet har gjorts sedan 1800-talet och framåt, främst under sommaren och särskilt under rötmånaden, mestadels i södra och östra delen av sjön. 1894 skapades ett särskilt bolag för att fånga odjuret. Dåvarande kung, Oscar II, bidrog med pengar till bolaget och även Östersunds stad var med och satsade kapital till en specialkonstruerad fångstsax som i dag finns att beskåda på Jämtlands Läns Museum. Denna skulle enligt uppgift agnas med en spädgris, men man fick aldrig något napp

1986 förbjöd länsstyrelsen i Jämtlands län att "döda, skada, fånga levande djur av arten Storsjöodjuret" och att "borttaga eller skada Storsjöodjurets ägg, rom eller bo".2000 anlades speciella utsiktsplatser runt Storsjön. 2002 ansökte en privatperson om dispens från förbudet mot att plocka Storsjöodjurets ägg, men Miljödomstolen yttrade att länsstyrelsens fridlysningsbeslut stred mot regeringsformens krav på saklighet, i och med att en "vetenskapligt icke verifierad djurart" fridlysts. 2005 meddelade JO att denne delade miljödomstolens bedömning, och ansåg föreskriften om Storsjöodjuret inte kunde tillämpas. Länsstyrelsen valde i början av 2006 att ompröva, och därefter upphäva, beslutet från 1986.

I juni 2008 placerades fyra webbkameror och en värmesökande kamera ut på holmen Nysvehälla i Storsjön, i syfte att upptäcka odjuret. Projektet finansieras av företagarföreningen i Svenstavik, samt av Bergs kommun och EU-medel som länsstyrelsen förfogar över. I augusti 2008 fångades odjuret på film, enligt filmteamet. Videoklippet visades i media och lades ut på Youtube.


UFOEtt ufo är ett oidentifierat flygande föremål. Begreppet infördes av det amerikanska flygvapnet i början av 1950-talet och ordet är en akronym av engelska ”unidentified flying object”. En annan benämning är OFF som kommer av svenskans ”oidentifierat flygande föremål” alternativt OFO för "oidentifierat flygande objekt".

Fall i Sverige
Den 18 maj 1946 påstod sig Gösta "Pollenkungen" Carlsson ha mött ett UFO och dess besättning i Sibirienskogen i utkanten av Ängelholm. Vid platsen står idag ett monument i betong.

Den 23 augusti 1991 observerade en familj i Håknäs utanför Umeå ett cigarrformat föremål. De kunde höra motorljud och solen blänkte i skrovet. Säkerhetspolisen och I 20 i Umeå undersökte fallet och fann observatörerna vara "mycket bra".

Ett okänt fall inträffade i december 1993 då en ung kvinna väntade på sin samåkningsbil då hon skulle iväg till jobbet strax utanför Gemla i Småland. Medan hon väntade på att hennes samåkare skulle komma såg hon ett runt metalliskt föremål som lyfte från ingenstans och seglade över himlen. Hon lyckades ta ett fotografi av föremålet, men detta fotografi har aldrig publicerats och fallet är inte allmänt känt. Enligt kvinnan så kretsade föremålet ljudlöst över himlen, men ett dovt muller kunde höras när föremålet försvunnit över himlen.

Den 12 december år 1996 trodde många Bromöllabor att det varit ufon i deras stad men efter några dagar berättade skaparna av programmet Mysteriet på Greveholm vad det rörde sig om för föremål.


Filmtips 42

Shutter är en japansk spök/skräckfilm från 2004. Finns en amerikansk version i från 2008.

Handling: Ett nygift par råkar en kväll i Japan köra på en kvinna. Och efter olyckan börjar oförklariga saker att ske. Saker dyker upp på foton. Sanningen är mer skrämade än vad dom trott när hemligheterna kommer fram.


JonesboromassakernJonesboromassakern
var en skolmassaker som ägde rum i nordvästra Jonesboro, Craighead County, Arkansas, USA, den 24 mars 1998. Förövarna var Mitchell Johnson (13) och Andrew Golden (11).

På morgonen före massakern stal pojkarna en bil från Johnsons hem, sedan de fyllt den med camping-utrustning, mat och sju vapen som de hade tagit från ett hus tillhörigt den ene pojkens farfar.

Vid ankomsten till skolan satte Andrew igång brandlarmet. När lärare och elever kom utspringande öppnade de båda pojkarna eld. 13 elever och 2 lärare blev träffade, 5 av dem dog. Efter dådet sprang pojkarna tillbaka till bilen och flydde, men stoppades av polisen.

Mitchell Johnson blev frisläppt 11 augusti 2005, hans 21-årsdag. Andrew Golden släpptes fri den 25 maj 2007.


Bath School massakernAndrew Philip Kehoe
, född 1 februari 1872. Död 18 maj 1927 var en amerikansk massmördare, som genomförde Bath School-massakern 1927. Den 18 maj 1927, på morgonen innan massakern hade Andrew dödat sin husfru, genom att slå henne i huvudet. Sedan började han att sätta byggnader i brand bland annat hans eget hus. Sedan utförde han bombattacken mot bath skolan i Bad Township, Michigan. 

45 människor avled och 58 skadades. Efter dådet hittade man totalt 230 kilo oexploderad dynamit. Kehoe uppenbarligen hade för avsikt att spränga och förstöra hela skolan.

De flesta offer var barn som gick i andra till sjätte klass i Bath Consolidated skolan.

 

Mer info finns på filmen!