Massakern i Newtown

Massakern i Newtown skedde i Newtown i Connecticut i USA den 14 december 2012. Massakern är mycket omtalad och har väckt en stor debatt i USA. Detta är den tredje dödligaste skolmassakern i USA's historia.

Fredagen den 14 december ungefär klockan 9:00 - 9:30 ska den tjugoåriga gärningsmannen Adam Lanza ha skjutit ihjäl hans mor Nancy Lanza när hon låg i sängen och sov.  Därefter begav han sig till Sandy Hook Elementary School där massakern skulle ske. Man tror att Adam kom in i skolan då hans mamma jobbade/har jobbat på skolan, då de kände igen honom (För de brukade låsa dörrarna omkring 9:30).  När han väl kom in öppnade han genast eld och sköt hejvilt om sig. 


Gärningsmannen Adam Lanza

Vid massakern var Adam klädd i svarta kläder, han hade även en olivgrön väst på sig (i början sa man att han hade en skyddsväst på sig men detta stämmer inte) och öronpluggar i öronen.  Massakern pågick från 9:35 till ca 9:49. Adam gick kallblodigt in i olika klassrum och sköt både lärare och elever. 

Flera elever skall ha hört Adam säga "Put your hands up" innan han började skjuta. Totalt sköt han ihjäl tjugo elever (alla var mellan sex och sju år) och sex lärare och skadade två, innan han tillslut tog sitt eget liv. (Så totalt blir det 28 offer när han och hans mamma är inräknade).

Omkring 9:41 ska polisen fått in de första samtalet om skjutningen på skolan. Och de skyndade sig genast till platsen. Men tyvärr var det försent då många dött och även gärningsmannen. Polisen trodde först att det kunde vara flera gärningsmän. Efter ett tag kunde de identifera gärningsmannen som Adam Lanza och de grep även hans bror då de trodde att han kunde vara inblandad. Vilket som inte stämmde. Brodern berättade att de inte träffats/haft kontakt sedan 2010, han berättade även att Adam led av personlighetsstörningar och av  han var även en ensamvarg.

Man håller på och reder ut motiven. Dagen innan massakern ska Adam ha bråkat med fyra lärare. Tre av de dog i massakern då en fjärde ej var på platsen. Man tror även att mamman kan vara ett motiv till massakern, man tror att Adam var avundsjuk att hon jobbade på skolan. Polisen har samlat bevis i deras hem och på brottsplatsen. Så man fårse vad de kommer fram till. På parkeringen i hans mammas bil som han använt att åka till skolan med fann man flera vapen i. Anledningen att han hade tillgång till så många vapen var att hans mamma Nancy var en vapenfantast som samlade på vapen och gillade att skjuta på skjutbanan som hon brukade ta med hennes son Adam till.

Utredarna har inte hittat något självmordsbrev eller någon planering för massakern (ännu). Utredarna har även tagit Adams data för att försöka hitta motiv osv då han hade ett stort datorintresse. Men innan massakern ska Adam ha förstört hans hårddisk så polisen jobbar med att kunna komma in i datorn.Offerna
Emelie Parker 6 år
Jesse Lewis 6 år
Jessica Rekos 6 år
Noah Pozner  6 år
Ana Marquez-Greene 6 år
Grace McDonnell  7 år
Josephine Gay 7 år
Dylan Hockley 6 år
James Mattioli 6 år
Olivia Engel 6 år
Catherine Hubbard 6 år
Chase Kowalski 7 år
Caroline Previdi 6 år
Charlotte Bacon 6 år
Madeleine Hsu 6 år
Allison N Wyatt 6 år
Jack Pinto 6 år
Avielle Richman 6 år
Benjamin Wheeler 6 år
Daniel Barden 7 år
Dawn Hochsprung 47 år
Mary Sherlach 56 år
Victoria Soto 27 år
Rachel Davino 29 år
Anne Marie Murphy 52 år
Lauren Rousseau 30 år
Nancy Lanza 52 år (Gärningsmannens mamma)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0