Massakern på köpcentret i Alphen aan den Rijn


Den 9 april 2011 skedde en massaker i köpcentret i staden Alphen aan den Rijn som ligger i Nederländerna. Den tjugofyra åriga Tristan van der Vlis (född 1977) gick in på köpcentret och öppnade eld. Massakern blev den dödligaste i Nederländerna då sju personer (gärningsmannen är inräknad) dog och sjutton skadades.

Händelseförloppet osv
Massakern började redan utanför köpcentret då Tristian sköt en person på parkeringen. Därefter gick han in i köpcentret. Väl därinne sköt han omkring hundra skott och skadade och dödade flera innan han tog sitt eget liv. Polisen kom till platsen då massakern redan var avslutad. Gärningsmannen hade lämnat en lapp i hans bil och på den stod det att han lämnat sprängladdningar på tre gallerior i staden. Gallerierna tömdes på folk, dock fann man aldrig någon sprängladdning på platserna.


Tristan van der Vlis
Tristian bodde i en lägenhet i staden tillsammans med hans föräldrar. Enligt polisen var han med i en skytteförening och ägde tre/fem vapen (osäkert om han använde de under massakern). Tristian led av paranoid schizofreni, och flera gånger hade han försökt ta sitt liv men misslyckades. Detta gjorde att han hamnade på en sluten anstalt i tio dagar 2006. Han försökte även ta sitt liv två gånger under 2008.

Motivet till massakern är fortfarande oklart.

Efterspel
Flera tusen människor deltog i minnesgudstjänsten på köpcentret den 10 april. En kort tid efter massakern skrev en sjuttonårig på twitter att han tänkte göra en liknande massaker, men han tog bort detta senare och sa att det var ett skämt. Sedan dess har fyra personer gripits för att ha skrivit liknande hot på twitter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0