Skottdramat i Kungälv

Det var dans i skolans gymnastiksal (Kungälvs läroverk) den 4 mars 1961, det närmade sig den sista dansen då den 17-årige Ove Conry Andersson (född 1943) kom in i salen.

Ingen tog Ove Conry Andersson på allvar då han först kom in och visade vapnet. Han hade på sig sina cowboystövlar. Alla skrattade då åt honom. Så började skotten smälla - ungdomarna på danstillställningen greps av panik, förstod att Conry var farlig. Det blev kaos och ungdomarna gömde sig under stolarna och under en flygel. Sju ungdomar skadades och Per Håkan Altvall avled senare av hans skador.

De andra ungdomarna klarade sig. Elverna som blev skadade fördes först till ett klassrum för att senare åka till Kungälvs sjukhus. Ove flydde snabbt efter han skjutit och polisen letade hela natten. Polisen begärde även förstärkning av polisen i Ytterby och Göteborg.

Dagen efter omkring åtta på morgonen lämnade Ove Conry Andersson in sig självmant. Det var en arbetskamrat om kört honom till polisen. Ove Conry Andersson började efter några timmar berätta om skjutningen. Vet inte vad han dömdes för staff då det inte finns mycket info om honom. Men ungefär tre, fyra år efter skjutingen ska han ha gift sig och skaffat barn.

På Thorildskolan (som skolan nu heter) finns det fortfarande spår efter skjutningen, det finns kulhål ovanför en trappa. Skottdramat i Kungälv var den första uppmärksammade skolmassakern i Sverige och en av de tidigaste i Europa.


En bild på trappan, tyvärr ser man inte kulhålen. Hittar tyvärr inga bilder alls ifrån skjutingen eller något. Vilket är mycket konstigt, eftersom det ändå är en så stor händelse.

Ove Conry Andersson tog livet av sig 12 augusti 2008.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0