Varg VikernesVarg Vikernes
(född 11 februari 1973) är känd för sitt band Burzum och för mordet på Øystein Aarseth (född 15 april 1968) som kallades Euronymous.

Den 10 augusti 1993 mördades Euronymous i hans trappuppgång. Varg menade på att han agerat i självförsvar. Varg hade innan mordet fått höra av vänner att Euronymous hade planerat att mörda honom.  Euronymous hade blivit knivhuggen tjugotre gånger.


Øystein Aarseth (Euronymous)

Varg dömdes till 21 års fängelse för mordet på Euronymous och för tre fall av mordbrand då han tänt på norska kyrkor (1992). Men straffet ändrades senare till 14 års fängelse. Men i oktober 2003 misslyckades Varg att rymma från fängelset, och domen förlängdes med 2 år.

Vargs ådra för det teatraliska tog sig uttryck i intervjuer med honom under förundersökningen och rättegången där han hävdade att han aldrig skulle låta polisen ta blodprov på honom med en nål. Skulle de ta hans blod menade han att de skulle få göra det med yxa eller liknande.

När polisen var hemma hos Varg fann de 100 kg sprängämnen och 3.000 patroner. Media hade teorier att han skulle spränga Nidarosdomen, men han sa själv att hade sprängämnerna och patronerna hemma för att kunna försvara sig om Norge blev angripet.

Den 24 maj 2009 frigavs Varg. Och är idag en fri man.Varg Vikernes egna ord om mordet, finns att läsa här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0