Peter MangsPeter Mangs
(född 4 mars 1972) är mannen som låg bakom skottlossningarna i Malmö år 2009 till 2010. Först misstänkte poliserna att det var en organiserad brottslighet som låg bakom skottlossningarna. Även många av offerna har invandrarbakgrund detta gjorde att många levde i skräck då man trodde att gärningsmannen var en nya lasermannen som härjade i Sverige 1990 talet.

Många av skjutningarna skedde i ett avgränsat område i Malmö. Just då hade man inga motiv till skottlossningarna och på brottsplatsen insåg man att det var ett och samma vapen som använts.  Då insåg polisen att det var en gärningsman som låg bakom dödskjutningarna/skottlossningarna.

I november 2010 greps Peter som misstänkt för flera dödskjutningar i Malmö. (Fast polisen hade redan haft honom som misstänkt för ett-två mord som skedde 2003). Fallet fick mycket uppmärksamhet i media då beskjutningarna ska ha varit av rasistisk karaktär. Peter klassades även som allvarligt psykiskt störd. Peter Mangs erkände sig inte som en högerextremist som folk trott. Han berättade även att han varit medlem i Västerpartiet. Han menade också på att skottlossningarna inte alls var av rasistiska motiv då ett av offren varit en svensk kvinna. Peter har sagt i förhören att han planerat att skjuta en svensk man som identifierats som dubbelmördare. Motiven anses istället vara att angripa kriminella personer, vilket har avfärdat spekulationerna kring att dåden ska ha en etnisk prägel.

Peter åtalades för tre mord och tolv mordförsök. Han dömdes den 24 juli 2012 för två mord och fyra mordförsök och även till grova hot, grov misshandel osv. Tingsrätten ansåg att Peter skulle genomgå en rättspsykiatrisk utredning, utöver de som redan gjorts, för att därefter avgöra om han ska dömas till fängelse eller vård. Men den 23 november 2012 dömdes han till livstids fängelse. Och den 10 november meddelade försvaret att de kommer överklaga domen. Vi delar inte tingsrättens bedömning när det gäller bevisfrågorna, säger hans försvarare Jesper Montan.

Detta dömdes han för:
Mord den 13 juni 2003 på Kooros Effatian i dennes lägenhet på Gånglåtsvägen.

Mord på Trez West Persson och mordförsök på hennes manlige bekant i en bil vid Västra Skrävlinge Kyrkoväg den 10 oktober 2009.

Mordförsök genom skottlossning in i moskén Islamic Center i Malmö den 31 december 2009.

Mordförsök genom skottlossning mot två män i en bil på Professorsgatan den 16 mars 2010.

Mordförsök genom skottlossning mot ett gatukök på Köpenhamnsvägen den 24 augusti 2010.

Grovt olaga hot och skadegörelse genom att skjuta in i en lägenhet på Hyacintgatan den 23 oktober 2009.

Grovt olaga hot och skadegörelse, skjutit in i en annan lägenhet på Hyacintgatan den 31 december 2009.

Grovt olaga hot och skadegörelse genom skottlossning in i en lägenhet på Hårds väg den 12 mars 2010.

Försök till grov misshandel genom skottlossning mot tre män på väg in till badhuset Aq-va-kul den 19 juni 2010.

Övergrepp i rättssak för att ha hotat en kamrat med våld om han gick till polisen.
Hotet uttalades den 30 oktober 2010.

Skadegörelse genom skottlossning mot polishuset vid Davidshalls torg den 14 mars 2010.

Skadegörelse genom skott mot en skylt vid Malmö stadion någon gång under tiden 11 augusti–1 november 2010.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0